25 aprilie, ziua în care s-a născut Lia Manoliu, prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice VIDEO

0
0
Publicat:

La 25 aprilie 1792: a fost compusă „La Marseillaise”, iar în 1792 a fost folosită pentru prima oară o ghilotină.

1719: a fost publicat romanul „Robinson Crusoe” al lui Daniel Defoe

Romanul și conținutul acestuia au fost foarte probabil influențate de viața reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe o insulă chiliană din Oceanul Pacific, denumită Más a Tierra, al cărui nume a fost schimbat în 1966 în Insula lui Robinson.

Daniel Defoe Wikipedia
Daniel Defoe Wikipedia

Este, de asemenea, posibil ca Defoe să fi fost inspirat de traducerile în limba engleză și în latină ale lui Ibn Tufail pentru Hayy ibn Yaqdhan, un roman timpuriu ce se desfășura tot pe o insulă pustie. O altă sursă pentru romanul lui Defoe mai poate fi declarația lui Robert Kno despre răpirea sa de către Regele din Ceylon în 1659, scriere publicată în "O referire istorică a insulei Ceylon".

1792: a fost compusă „La Marseillaise”

Devenită ulterior imnul național al Franței, „La Marseillaise” a fost compusă de Claude Joseph Rouget de Lisle la Strasbourg, în noaptea de 25 / 26 aprilie 1792, după declararea războiului cu Austria.

Titlul inițial a fost Chant de guerre pour l'armée du Rhin („Cântecul de război al armatei de pe Rin”).

La 14 iulie 1795, în mod oficial, La Marseillaise a devenit imnul național al Franței.

1792: a fost folosită pentru prima oară o ghilotină

Tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare.

Doctorul Joseph Ignace Guillotin cere la 10 octombrie 1789 introducerea utilizării ghilotinei, pentru a pune capăt execuțiilor crude anterioare, în care călăul nu reușea adeseori decapitarea la prima încercare. În cazul ghilotinării, prin despărțirea foarte rapidă a capului de trunchi, având ca efect imediat tăierii măduvei spinării, se consideră că moartea se produce într-un timp extrem de scurt, de ordinul milisecundelor, scurtând astfel suferința condamnatului.

Guillotin a suferit sufletește din cauză că instrumentul de execuție purta și a continuat să poarte numele lui. Ideea și scopul declarat al creării mecanismului era de a ameliora suferințele osânditului la moarte, lucru care, din păcate, a fost interpretat altfel de către posteritate.

1859: a început construirea Canalului Suez

Construcția s–a încheiat la 17 noiembrie 1869. Aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 193 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa'īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie.

Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ. Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie.

1917: s-a născut Ella Fitzgerald

Cântăreața americană de jazz a fost supranumită "The First Lady of Song". Cu un registru vocal excepțional de trei octave, s-a remarcat prin puritatea vocii și intonației, o imensă muzicalitate și prin capacitatea de improvizare, în mod particular în stilul scat. A primit de 13 ori cunoscuta distincție "Grammy Award". A contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Colaborarea ei cu Louis Armstrong și Count Basie, precum și numeroasele turnee în cadrul seriei "Jazz At The Philarmonic" au făcut-o cunoscută în lumea întreagă. Ella Fitzgerald a câștigat 14 Premii Grammy, inclusiv Premiul Grammy pentru întreaga carieră, care i-a fost acordat în 1967.

1932: s-a născut Lia Manoliu

Campioană olimpică la aruncarea discului și fost președinte al Comitetului Olimpic Român, Lia Manoliu s-a născut la 25 aprilie 1932 la Chișinău și a murit la 9 ianuarie 1998.

Lia Manoliu a început sa practice mai întâi tenisul, la vârsta de 13 ani. Au urmat tenisul de masă, voleiul și baschetul, la ultima disciplină fiind componentă a echipei Știința București. La toate cele patru sporturi a depășit stadiul de amatoare, reușind s obțină rezultate notabile în campionatele naționale, scrie site-ul oficial al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Lia Manoliu, o legendă a sportului românesc Arhivă
Lia Manoliu, o legendă a sportului românesc Arhivă

La 16 ani a început să practice atletismul, mai întâi săritura în înălțime, iar apoi aruncările. După aruncarea greutății a trecut la aruncarea discului, disciplină în care s-a specializat și a obținut rezultate de excepție pana la vârsta de 40 de ani. Concomitent cu activitatea sportiva, a absolvit, în 1954, Facultatea de Energetică din cadrul Institutului Politehnic București.

A fost prima sportivă din România care a obținut puncte pentru tara noastră la Jocurile Olimpice, clasându-se pe locul 6 în proba de aruncare a discului, în 1952, la JO de la Helsinki, din Finlanda.

Lia Manoliu a fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokio 1964, Ciudad de Mexico 1968, Munchen 1972, performanță consemnată în „Guiness Book of Records”.

1940: s-a născut Al Pacino

Este un actor american de film, considerat a fi unul dintre cei mai talentați din istoria cinematografiei, câștigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor, precum și unul din câștigătorii ai Triple Crown of Acting.

S-a născut în sudul cartierului Bronx, din New York, într-o familie italiano-americană. Tatăl său, Salvatore Pacino, s-a născut în orașul italian Corleone, din provincia Palermo, Sicilia. În 1961 a fost arestat în Rhode Island pentru că purta asupra sa o armă de calibru 38. 

Al Pacino Arhivă
Al Pacino Arhivă

Când era tânăr, lui Al îi plăcea să imite actorii pe care îi vedea în filme, încerca diverse voci și stări emoționale. Chiar dacă orele de la școală nu îi erau pe plac, își găsea liniștea în piesele de teatru ale școlii. După ce a renunțat la școală, Al s-a hotărât să înceapă viața de actor, găsind roluri mici în producții de teatru. În prima perioadă a actoriei, Pacino nu făcea prea mulți bani și trăia în săracie. Totul s-a schimbat din 1966, când a fost acceptat la cursurile lui Lee Strasberg.

1974: „Revoluția garoafelor”

„Revoluția garoafelor” a înlăturat regimul fascist instaurat în Portugalia de Antonio de Oliveira Salazar și a deschis calea spre restaurarea democrației („Ziua libertății”).

Pe 25 aprilie 1974, armata portugheză, sau mai bine spus cei mai tineri membri ai corpului ofiţeresc, au declanşat o revoltă împotriva guvernului autoritar ce a condus în Portugalia din 1926. Lovitura de stat a surprins Europa şi Statele Unite şi a dus imediat la prabuşirea regimului autoritar. Nu au fost demonstraţii înainte de lovitura de stat, iar conducãtorii loviturii au rugat cetãţenii sã stea în case. În ciuda acestei rugăminţi, în câteva ore strãzile s-au umplut cu mulţi portughezi care celebrau acţiunea militarilor şi făceau apel la forţele guvernului să nu opună rezistenţă loviturii de stat.

De asemenea, populaţia a oferit garoafe soldaţilor care au luat parte la lovitura de stat. Aceste flori au dat acţiunii de schimbare a regimului numele de „Revoluţia garoafelor roşii“.

 Roșul era culoarea simbolică a socialismului și comunismului, principalele tendințe ideologice ale insurgenților . Au murit patru persoane, fiind ucise de trupele guvernamentale, înainte ca regimul aflat la putere să predea conducerea statului, iar alte câteva persoane au mai căzut victime în decursul anului, în cadrul diverselor manifestaţii, proteste, dar per total revoluţia s-a caracterizat prin lipsa violenţei, iar succesul a cuprins Portugalia.

1995: a murit Ginger Rogers

A fost actriță, cântăreață și dansatoare americană, a jucat teatru și film, laureată a premiului Oscar în 1941.

Pe numele real Virginia Katherine McMath, s-a născut pe 16 iulie 1911.

Ginger Rogers și Lew Ayres s-au căsătorit după filmul Don’t Bet on Love, căsătorie ce a durat de șapte ani. A apărut alături de FredAstaire în filmul Flying Down to Rio, fiind prima apariție a perechii Astaire–Rogers într-un film. Acesta este singurul film în care Rogers a fost scrisă pe generic deasupra lui Astaire.

Ginger Rogers
Ginger Rogers

Cu filmul Kitty Foyle Ginger Rogers a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, fiind primul an în care Academia nu a anunțat câștigătorii înainte de ceremonie. A câștigat premiul în fața altor actrițe ca Bette Davis, Joan Fontaine, Martha Scott sau Katharine Hepburn.

2023: a murit Harry Belafonte

Cântăreţ şi actor, Harry Belafonte s-a născut la 1 martie 1927, în New York, SUA. Părinţii săi erau emigranţi din insulele caraibiene Martinica şi Jamaica. În 1935, s-a întors împreună cu mama lui în Jamaica, unde a locuit până în 1940. A abandonat cursurile liceale pentru a se înscrie în serviciile de marină ale SUA, la mijlocul anilor '40. După ce a revenit în New York, Belafonte a studiat teatrul la Atelierul dramatic al lui Erwin Piscator, apoi a încheiat un contract de înregistrare în calitate de cântăreţ, potrivit site-ului https://delphipages.live/.

Din 1950 a început să cânte muzică americană, dar şi muzică din Caraibe, în cluburi de noapte şi teatre, apărând şi la televiziune. Cu melodii ca "Day-O (Banana Boat Song)" şi "Jamaica Farewell", a iniţiat o modă pentru stilul calypso, fiind numit King of Calypso. La mijlocul anilor '50 şi-a făcut debutul pe Broadway, apărând într-un musical pentru care a câştigat un Premiu Tony.

Harry Belafonte Arhivă
Harry Belafonte Arhivă

O perioadă a lăsat actoria pe planul al doilea, începând să facă înregistrări pentru albume - "Swing Dat Hammer" (1960), pentru care a primit un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare folk -, dar a avut şi colaborări cu artistele Miriam Makeba şi Nana Mouskouri. Show-ul "An Evening with Belafonte/Makeba (1965) a obţinut un premiu Grammy.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite