Africa de Sud depune o plângere împotriva UE la OMC pentru interdicțiile la exportul de citrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plângere se precizează că interdicția UE privind importul de citrice afectate de o boală fungică încalcă mai multe prevederi ale OMC privind standardele fitosanitare. 

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Guvernul sud-african a depus o a doua plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) cu privire la noile cerințe UE pentru citricele importate din Africa de Sud, se menționează într-un comunicat al OMC.

Africa de Sud contestă interdicția UE privind importul de citrice afectate de boala fungică Phyllotactic citricarpa (pata neagră a citricelor)”, notează OMC. În plângere se precizează că măsura UE încalcă mai multe prevederi ale OMC privind standardele fitosanitare.

În urmă cu doi ani, Africa de Sud a depus deja o plângere la OMC împotriva cerinței introduse atunci de Uniunea Europeană ca toate citricele importate din țara africană să fie procesate la rece în termen de 25 de zile. Măsura a avut ca scop combaterea moliei false sau a moliei portocalii.

În 2023, exporturile de citrice din Africa de Sud către țările UE au scăzut cu 20%, la 644 de milioane de dolari, inclusiv din cauza standardelor fitosanitare stricte adoptate de UE. Africa de Sud ocupă locul al doilea în lume după Spania în ceea ce privește exporturile de portocale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite