Joe Biden a declarat miercuri că nu există „niciun război comercial” cu Beijingul, în condițiile în care vrea să tripleze tarifele vamale la oțelul și aluminiul chinezesc pentru a proteja muncitorii americani, într-un nou apel către muncitori în plină campanie electorală, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Președintele democrat, care speră să fie reales în noiembrie, i-a cerut reprezentantului său pentru comerț (USTR) să „ia în considerare triplarea tarifelor actuale”, care sunt în medie de 7,5% și care sunt impuse asupra unor cantități de oțel și aluminiu chinezești importate în Statele Unite.

Administrația Biden a anunțat, de asemenea, o anchetă privind măsurile chinezești în „sectoarele construcțiilor navale, transportului maritim și logisticii”.

În pofida tuturor acestor măsuri, Joe Biden, care este așteptat miercuri la Pittsburgh (Pennsylvania), un oraș cu o lungă istorie industrială, a dat asigurări că nu caută un conflict comercial cu Beijingul. „Nu există un război comercial” cu China, a declarat el presei.

Președintele democrat vrea să convingă că este cel mai bun aliat al muncitorilor și al sindicatelor și va vizita sediul sindicatului siderurgiștilor (USW). El a obținut recent sprijinul acestora în alegeri, în special datorită opoziției sale față de preluarea gigantului siderurgic american U.S. Steel de către japonezii de la Nippon Steel.

În același timp, USW l-a atacat pe candidatul republican, fostul președinte Donald Trump, care încearcă de asemenea să câștige votul muncitorilor și se prezintă drept campionul relansării industriei manufacturiere americane. El a promis că va crește substanțial tarifele vamale dacă va fi ales.