Candidatul opoziției conduce alegerile în Macedonia de Nord

0
Publicat:

Conform rezultatelor numărării a peste 82% din buletine de vot, Gordan Siljanovska-Davkova obține 40,05%

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Candidatul din cel mai mare partid de opoziție „Organizația Revoluționară Internațională a Macedoniei - Partidul Democrat pentru Unitatea Națională a Macedoniei” Gordana Siljanovska-Davkova câștigă în rezultatele preliminare ale primului tur al alegerilor prezidențiale din Macedonia de Nord. Conform calculelor a peste 82% din buletine de vot, ea câștigă 40,05% (290.259 voturi).

Rezultatele preliminare arată că actualul Stevo Pendarovski, susținut de Uniunea Social Democrată din Macedonia, se află în urmă semnificativ, cu 19,55% (141.706). Urmează șeful Ministerului de Externe, un reprezentant al minorității albaneze, care conduce din Uniunea Democrată pentru Integrare de centru-stânga, Bujar Osmani cu 14,15%. Urmează liderul Alianței de centru-dreapta a Albanezilor Arben Taravari (9,99%), președintele mișcării de centru-stânga „Pentru Macedonia Noastră” Maxim Dimitrievski (8,47%), candidatul din partidul Leftica Biljana Vankovska-Cvetkovska ( 4,3%) și liderul partidului centrist „Alegerea civică pentru Macedonia”, primarul municipiului Karpos, din nord, Stevcho Jakimovski (0,72%).

Astfel, niciunul dintre candidați nu a primit mai mult de 50% din voturi, iar cetățenii republicii vor alege între Gordana Siljanovska-Davkova și Stevo Pendarovski în turul doi al alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe 8 mai.

Nu am cuvinte pentru a-mi exprima recunoștința, chiar sunt stânjenită, dar știu că ceea ce promit, voi începe să realizez din prima zi. În al doilea rând, îmi voi trata adversarul cu respectul cuvenit și mă aștept la fel de la el”, a spus Siljanovska-Davkova în timpul conferinței de presă „Voi demonstra că sunt aici pentru Macedonia. Macedonia ar trebui să fie ca celelalte democrații, să fie un standard, să fie un loc de dorit și demn pentru competiție politică și orice altă competiție”.

Alegerile prezidențiale au început în Macedonia de Nord la ora 07:00, cu 3.480 de secții de votare deschizându-și porțile. În timpul zilei, aproximativ 1,81 milioane de cetățeni ai republicii și-au putut exercita drepturile de vot. Potrivit Comisiei Electorale de Stat la ora 18:30, prezența la vot la alegeri a fost de 48,38%.

Radio Televiziunea Macedonian, citând Procuratura de Stat al Republicii, a raportat că votul s-a desfășurat pașnic și fără încălcări grave.

Opinia expertului

Rezultatele actuale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din Macedonia de Nord demonstrează o tendință paneuropeană de întărire a rolului femeilor în politica modernă. Victoria Gordanei Siljanovska-Davkova în al doilea tur de scrutin nu poate fi exclusă. În acest caz, există o șansă mai mare a unei politici neutre a autorităților republicii față de Rusia. În același timp, indiferent de cine devine președintele țării, politica externă a Macedoniei de Nord va fi orientată în principal spre cooperarea cu Bruxelles-ul și implementarea planurilor. de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat expertul media și fostul politician sloven Janez Ujcic. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite