Dealul cu Liliac, o destinație de neratat în această primăvară. Perioada de vizitare s-a scurtat însă

0
0
Publicat:

Judeţul Buzău poate fi considerat un imens muzeu al naturii. Între vizitele la Vulcanii Noroioşi şi Focul Viu, turiştii mai pot poposi la Cernăteşti, unde se află cea mai mare rezervaţie floristică din zonă, numită Dealul cu Lilieci.

SURSA Fcebook / Simona Elena Alexandru
SURSA Fcebook / Simona Elena Alexandru

Perioada de vizitare este mai mică, în acest an, întrucât liliacul a înflorit mai repede, iar unele plante au început să se ofilească.

O buzoiancă a postat fotografii cu flori de liliac ofilite. „Dealul cu lilieci Cernatesti Buzau! Din păcate se vede că nu a plouat și liliacul, ca toate plantele, a avut de suferit!”, a scris pe Facebook, marți, Simona.

În mod normal, liliacul sălbatic este în floare de la sfârșitul lunii aprilie, până la începutul lunii mai.

image

Până pe dealul de deasupra comunei Cernăteşti trebuie să parcurgi un drum de pământ, de circa patru kilometri. Singura cale de acces este un drum destinat exploatării agricole format de-a lungul vremii de căruţele şi tractoarele cu care proprietarii de pământuri îşi lucrează culturile.

În popor, liliacul este supranumit şi „floarea memoriei“, care trezeşte amintiri uitate ce pot fi retrăite în totalitate. De asemenea, în tradiţia populară, este şi un simbol al atracţiei irezistibile, astfel că fetele care vor să se mărite trebuie să poarte floare de liliac, deoarece aceasta cheamă ursitul.

Rezervaţie naturală de interes naţional

În anul 2000, Dealul cu Lilieci a fost declarat rezervaţie naturală de interes naţional, iar de atunci, zona este monitorizată de către responsabilii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Se întinde pe aproximativ trei hectare şi se află în partea vestică a comunei Cernăteşti, pe Dealul Săpoca.

Rezervaţia a fost înfiinţată cu scopul de a proteja specia floristică de liliac sălbatic Syringa vulgaris.

Cea mai mare rezervaţie naturală de liliac de la noi din ţară este Pădurea de Liliac de la Ponoare din judeţul Mehedinţi, care se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare.

Rezervaţii de liliac mai sunt la Fântâna Mare, din comuna Ciucurova, judeţul Tulcea, care se întinde pe o suprafaţă de 0,30 hectare şi la Valea Oilor, în Ciucurova, judeţul Tulcea, cu o suprafaţă de 0,35 hectare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite