Șeful adjunct al Ministerului rus al Apărării, Timur Ivanov, reținut pentru mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Investigații Rusă a anunțat marți reținerea adjunctului ministrului rus al Apărării, Timur Ivanov, sub suspiciunea că a primit mită, anunță agenția rusă de știri TASS. Acesta era unul dintre cei mai bogați militari ruși.

Timur Ivanov Foto: mil.ru
Timur Ivanov Foto: mil.ru

Ivanov a fost reținut sub suspiciunea de săvârșire a unei infracțiuni în temeiul părții 6 a art. 290 din Codul penal al Federației Ruse (primirea de mită la scară deosebit de mare), a raportat Comisia de anchetă. Aceasta presupune că mita a fost de cel puțin 1 milion de ruble, ceea ce ar putea duce la o condamnare de până la 15 ani de închisoare.

Potrivit reprezentantului oficial al Comitetului de investigație al FR, Svetlana Petrenko, „se desfășoară acțiuni de investigație adecvate”. Ea nu a oferit detalii.

Comentariu de la Kremlin

Putin a fost informat despre reținerea ministrului adjunct al Apărării, a declarat reporterilor secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov. El a clarificat că „șeful Ministerului Apărării, Serghei Șoigu, a fost și el informat în prealabil”.

Ce se știe despre Ivanov

Ivanov s-a născut la Moscova în 1975. În 1997 a absolvit Universitatea de Stat din Moscova. M.V. Lomonosov, în 2004 - Academia Internațională de Marketing și Management. Candidat la Științe Economice.

În 1999-2012 a lucrat în complexul de combustibil și energie. În special, în 2006-2010 a ocupat funcția de vicepreședinte, ulterior prim-vicepreședinte al CJSC Atomstroyexport, în 2008-2009 - postul de vicepreședinte al consiliului de administrație al Inter RAO UES.

Din 2009 până în 2012, a fost director general al Agenției Ruse pentru Energie a Ministerului Energiei.

În 2012, a fost numit vicepreședinte al guvernului regiunii Moscova (în această perioadă, Shoigu a deținut funcția de guvernator al regiunii Moscovei).

Din 2013 până în 2016, a fost șeful Oboronstroy, o companie specializată în construcția de locuințe pentru militari, precum și de facilități militare semnificative din punct de vedere social și strategic.

În mai 2016, Ivanov a fost numit ministru adjunct al Apărării. În această funcție, a fost responsabil cu organizarea administrării proprietăților armatei ruse, încadrarea trupelor, locuințe și asistență medicală pentru forțele armate, precum și achizițiile în cadrul ordinului de apărare a statului.

În dimineața zilei de 23 aprilie 2024, Ivanov a participat la o ședință a consiliului Ministerului rus al Apărării.

Timur Ivanov alături de soția sa. Foto: Nexta TV via X
Timur Ivanov alături de soția sa. Foto: Nexta TV via X

Cazuri anterioare de mare profil

Ultima dată când a mai fost reținut un șef adjunct al unui minister federal din Rusia a fost în vara anului 2023. Atunci, sub suspiciunea că ar fi luat mită, Maxim Parshin, șef adjunct al Ministerului Dezvoltării Digitale, a fost reținut și a fost în scurt timp eliberat din funcție.

Anterior, în aprilie 2023, pe atunci fostul ministru adjunct al Culturii al Federației Ruse, Olga Yarilova (a ocupat funcția între 2018-2022) a fost reținută. Ea a fost suspectată de delapidare în timpul implementării proiectului Harta Pușkin.

<iframe width="579" height="326" src="https://www.youtube.com/embed/dSHMow8Ijl8" title="Война и Пир. Гламурная жизнь заместителя министра обороны Тимура Иванова" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite