Judecătoarea contestată rămâne în dosarul 2 Mai. Colegii de instanță i-au respins Ioanei Popoviciu cererea de abținere

0
0
Publicat:

Cererea de abținere formulată de judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu a fost respinsă de magistrații de la Judecătoria Mangalia. 

Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia SURSA Facebook IAP
Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia SURSA Facebook IAP

Judecătorii de la Mangalia au considerat neîntemeiată cererea colegei lor și au respins solicitarea ca fiind nefondată. 

„Soluția pe scurt: Respinge, ca nefondată, cererea de abținere formulată de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuţa. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19.04.2024, ora 11.20“, se arată pe site-ul portalului justiției portal.just.ro

Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu rămâne astfel în dosarul accidentului mortal de la 2 Mai (Constanța), produs în zorii de 19 august 2023, cu Vlad Matei Pascu, consumator înrăit de droguri, ca inculpat și responsabil de moartea a doi studenți - Roberta Dragomir și Sebastian Olariu. 

Următorul termen de judecată în dosar este la 9 mai 2024. Acesta a fost dat pentru că judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu a făcut cererea de abținere în acest caz. Oricum, noul termen fusese solicitat de familiile victimelor și de firma asigurătoare, spre opoziția lui Vlad Pascu și a procuroarei de la Mangalia. 

Acest nou termen era necesar pentru că judecătoarea Popoviciu este propusă de Inspecția Judiciară spre suspendare din funcție, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat această decizie pentru 24 aprilie 2024, la cererea judecătoarei, care a invocat faptul că nu poate participa la ședința de audiere. 

În cazul în care CSM ar accepta suspendarea judecătoarei, dosarul ar urma să fie repartizat unui alt judecător, iar întregul proces ar trebui luat de la capăt și să se instrumenteze din nou probele din anchetă. 

Familia Robertei crede că procesul are o șansă să fie judecat mai bine, corect, dacă judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu este înlăturată din dosar. „Ce se întâmplă aicea, cu această judecătoare, dă o palmă pentru întreaga justiție. Această persoană a fost atât de importantă încât și-a permis să nu meargă la CSM“, a spus tatăl fetei ucise în accident, Cătălin Dragomir. 

Judecătoarea Popoviciu a revoltat opinia publică pentru că a apărut la procesul 2 Mai mestecând gumă și a întrebat dacă tinerii uciși sunt în sală. 

Mașina și victimele lui Vlad Pascu SURSA Viața Dobrogei
Mașina și victimele lui Vlad Pascu SURSA Viața Dobrogei

Ce s-a întâmplat până acum în proces

La termenul de joi, 18 aprilie 2024, la audierea martorilor care au supraviețuit accidentului cumplit din 2 Mai (Constanța), a fost o încleștare teribilă pentru acordarea unui nou termen. Judecătoarea este amenințată cu suspendarea de către Consiliul Superior al Magistraturii. 

O fată care a supraviețuit teribilului accident de la 2 Mai (Constanța), produs de șoferul drogat Vlad Matei Pascu, a povestit ce s-a întâmplat în acele clipe fatidice. 

Instanța a decis acordarea unui nou termen de judecată pentru data de 9 mai 2024. Acesta a fost dat pentru că judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu a declarat că se va abține în acest caz. Ea aprobase cererea familiilor victimelor și a firmei asigurătoare pentru amânarea procesului, până la judecarea suspendării sale (a magistratului) de către CSM.

Familiile victimelor au cerut la unison amânarea procesului, avocatul firmei asigurătoare nu a venit și a depus cerere de amânare, dar procuroarea s-a opus ideii de a fi acordat un nou termen. Magistratul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a fost practic de aceeași parte cu apărarea lui Vlad Pascu, care dorește ca procesul să meargă mai departe cu această judecătoare contestată chiar de breasla ei. 

Cei trei tineri răniți în accidentul cumplit din 2 Mai, martori la moartea prietenilor lor, au fost chemați joi, 18 aprilie 2024, la audieri, de judecătoarea amenințată cu suspendarea de către Consiliul Superior al Magistraturii.

La termenul de joi, 18 aprilie 2024, pe lista de martori care să fie audiați apar nu doar tinerii care făceau parte din grupul lovit cu mașina de Vlad Matei Pascu, dar și părinții celor doi tineri omorâți în accident, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, precum și un tânăr care îl cunoaște pe inculpatul Vlad Matei Pascu. 

Vlad Pascu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vlad Pascu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Toți ar urma să fie audiați, pentru a se soluționa partea civilă, daunele cuvenite victimelor, după ce, pe latura penală, deja judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu a admis ca Pascu să fie judecat în procedura simplificată, ceea ce îi reduce din start sentința cu o treime și din care se va deduce și perioada petrecută în arest preventiv. 

Apărătorul familiei Dragomir, Adrian Cuculis, a anunțat însă că va cere amânarea procesului, din cauza anchetei disciplinare a Inspecției Judiciare îndreptată împotriva judecătoarei, mai ales că inspectorii au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea acesteia din funcție, pe perioada desfășurării anchetei disciplinare. 

Tatăl lui Sebastian, Valentin Olariu, consideră că judecarea va fi amânată până la soluționarea CSM și spune că are puterea să lupte până la capăt pentru pedepsirea lui Pascu. 

Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian, la Judecătoria Mangalia VIDEO Antonia Ispas 

În aceste condiții, avocatul Adrian Cuculis spune că nu este benefic că ședința de joi, 18 aprilie 2024, să se desfășoare așa cum era programat, ci ar trebui amânată până la decizia CSM.

Cătălin Dragomir, tatăl Robertei, la Judecătoria Mangalia VIDEO Antonia Ispas

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite