Israelul și SUA ar fi ajuns la un acord pentru gestionarea operațiunilor împotriva Hamas, în Rafah, și împotriva Iranului, după atacul de sâmbătă noapte, scrie presa israeliană citând surse qatareze. Între timp, liderii UE au decis miercuri să intensifice sancțiunile împotriva Iranului, în vreme ce la ONU, Consiliul de Securitate va vota zilele următoare cererea palestiniană de a deveni membru cu drepturi depline.

Tancuri israeliene în Gaza Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

LIVE-TEXT Cele mai noi informații despre conflictul Israel-Iran:

00:18Statele Unite s-au opus joi prin veto în Consiliul de Securitate aderării Palestinei ca membru cu drepturi depline la ONU, o posibilitate criticată de aliatul lor, Israelul, potrivit AFP.

Proiectul de rezoluție prezentat de Algeria, care „recomandă Adunării Generale ca statul Palestina să fie admis ca membru al Organizației Națiunilor Unite”, a primit 12 voturi pentru, unul împotrivă și două abțineri.

20:24Oficial arab de rang înalt: Critici din partea parlamentarilor americani au determinat Qatar să regândească rolul de mediator

Criticile aduse Qatarului de către un număr tot mai mare de legislatori americani de ambele părți ale culoarului au contribuit la decizia Qatarului de a anunța ieri o reevaluare a rolului său de mediator în negocierile îndelung stagnante privind ostaticii dintre Israel și Hamas, a declarat un oficial arab de rang înalt pentru The Times of Israel.

Deși clarifică faptul că cea mai mare parte a frustrării Qatarului este îndreptată împotriva guvernului israelian, care a condus o mare parte din criticile la adresa Doha, oficialul notează că remarcile recente ale unor membri ai Congresului au jucat, de asemenea, un rol în decizia de reevaluare a rolului de mediere.

17:00 Administrația Biden a anunțat o serie de sancțiuni de amploare care vizează lideri și entități legate de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, Ministerul Apărării de la Teheran și de programul de rachete și drone al acestuia, în urma atacului de sâmbătă împotriva Israelului.

Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni împotriva a 16 persoane și două entități care, potrivit acestuia, permit producția și testarea de drone de către Iran, precum și proliferarea către actori care lucrează în numele IRGC.

Departamentul Trezoreriei a sancționat, de asemenea, cinci companii care furnizează sau achiziționează materiale de producție a oțelului pentru Khuzestan Steel Company (KSC) din Iran.

De asemenea, acesta sancționează producătorul auto iranian Bahman Group și trei dintre filialele sale, „care au continuat să sprijine material IRGC și alte entități desemnate”, precizează Departamentul de Stat.

Departamentul american al Comerțului impune în același timp noi controale pentru a restricționa accesul Iranului la tehnologii, adaugă Departamentul de Stat.

Ne aflăm în pragul unui război, un război regional în Orientul Mijlociu

14:40 Iranul și-ar putea revizui „doctrina nucleară” pe fondul amenințărilor israeliene, a declarat joi un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluției iraniene, generând îngrijorări cu privire la programul nuclear al Teheranului.

„O revizuire a doctrinei și politicii noastre nucleare, precum și a considerațiilor comunicate anterior este pe deplin posibilă”, a declarat Ahmad Haghtalab, comandantul responsabil cu securitatea nucleară, potrivit agenției semioficiale de știri Tasnim

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, are ultimul cuvânt în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului, pe care Occidentul îl suspectează că are scopuri militare.

Khamenei a declarat în numeroase ocazii că Teheranul nu a urmărit niciodată construirea sau utilizarea armelor nucleare, lucru interzis de religia sa.

13:20 Șeful politicii externe a UE avertizează că un război regional în Orientul Mijlociu este foarte posibil.

Josep Borrell a declarat că actualul regim de sancțiuni al UE împotriva Iranului va fi consolidat și extins pentru a pedepsi Teheranul pentru atacul său și pentru a ajuta la prevenirea unor atacuri viitoare asupra Israelului. În același timp, a spus el, Israelul trebuie să dea dovadă de reținere.

„Nu vreau să exagerez, dar ne aflăm în pragul unui război, un război regional în Orientul Mijlociu, care va trimite unde de șoc în restul lumii și, în special, în Europa”, a avertizat el.

„Așa că opriți-vă!”, a cerut el.

12:00 Oficialii israelieni au admis că s-au înșelat atunci când au anticipat consecințele la raidul aerian asupra misiunii diplomatice iraniene din Siria, scrie New York Times. Atacul iranian cu sute de drone și rachete a schimbat regulile confruntării dintre cei doi rivali, au subliniat analiștii.

Qatar își reevaluează rolul de mediator între Israel și Hamas

11:00 Qatar a anunțat că își reevaluează rolul de mediator între Israel și Hamas, potrivit comentariilor făcute de prim-ministrul statului din Golf.

„Qatarul se află într-un proces de reevaluare completă a rolului său”, a declarat premierul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, în cadrul unei conferințe de presă la Doha, potrivit AFP.

„Există o exploatare și un abuz al rolului Qatarului”, a spus el, adăugând că Qatarul a fost victima unor „puncte de vedere” din partea „politicienilor care încearcă să își desfășoare campaniile electorale prin denigrarea statului Qatar”.

Qatarul, împreună cu SUA și Egiptul, a fost implicat în discuții de mai multe săptămâni pentru a asigura un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Anterior, miercuri, șeicul Mohammed a declarat că negocierile au intrat în impas. „Trecem printr-o etapă sensibilă, cu unele blocaje, și încercăm pe cât posibil să abordăm aceste blocaje”, a declarat premierul qatarez.

09:20Times of Israel și Jerusalem Post citează joi informațiile dezvăluite de ziarul qatarez Al-Arabi Al-Jadeed, potrivit cărora SUA au aprobat potențiala operațiune din Rafah, obținând în schimb promisiunea că Israelul nu va lansa un contraatac de amploare asupra Iranului.

Israelul a anunțat de ceva vreme intenția de a lansa o operațiune în Rafah, ultimul oraș din Gaza aflat în mâinile Hamas, în ciuda reticenței SUA și a criticilor comunității internaționale, care se teme de o creștere a numărului de victime printre civili.

Patru batalioane Hamas ar fi staționate în Rafah, împreună cu peste un milion de civili care se adăpostesc acolo după ce au fugit de luptele din alte părți ale Fâșiei. Israelul crede că la Rafah sunt ascunși principalii lideri Hamas, posibil împreună cu ostaticii israelieni încă în viață.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat de mai multe ori că a aprobat planurile pentru o operațiune la Rafah și, mai recent, a declarat că a fost stabilită și o dată pentru lansarea asaltului.

„Răspunsul nu va mai fi cel planificat, sensibilitățile diplomatice au învins”

08:02Avioanele de luptă israeliene au atacat clădiri militare și alte infrastructuri Hezbollah din zona Khiam, sudul Libanului.

07:18Este puțin probabil ca Israelul să atace Iranul înainte de sfârșitul Paștelui, a declarat un oficial american pentru ABC News. Sărbătoarea evreiască începe luni seara și durează până pe 30 aprilie.

Rețeaua citează, de asemenea, surse israeliene care spun că Israelul s-a pregătit de două ori pentru ripostă dar apoi a renunțat .

05:53Postul public de radio al Israelului a transmis că Israelul va răspunde atacului iranian, dar nu conform planificării inițiale, deoarece „sensibilitățile diplomatice au învins”.

Netanyahu a renunțat la planurile pregătite dinainte de răzbunare împotriva Iranului, după ce a vorbit cu președintele american Joe Biden, a informat și televiziunea israeliană miercuri.

Potrivit radiodifuzorului public Kan, cabinetul aprobase deja o serie de posibile răspunsuri care urmau să fie efectuate.

„Răspunsul nu va mai fi cel planificat, sensibilitățile diplomatice au învins”, a declarat o sursă principală citată pentru postul de radiodifuzor. „Va fi un răspuns, dar diferit de ceea ce era planificat”.

05:10 Sirenele avertizând apropierea unor rachete au fost activate în mai multe comunități de-a lungul graniței Israel-Liban.

05:00Liderii Uniunii Europene au decis miercuri să intensifice sancțiunile împotriva Iranului, după ce atacul Teheranului cu rachete și drone asupra Israelului a făcut ca puterile mondiale să încerce să prevină escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu.

Summitul de la Bruxelles este prima întâlnire a celor 27 de lideri naționali ai UE de la atacul de sâmbătă, la peste șase luni de la războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas, susținută de Iran.

Israelul a semnalat că va riposta, dar nu a spus cum. Liderii UE au condamnat atacul iranian, și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului.