NATO își pregătește aliații pentru o confruntare cu Rusia, a transmis joi ministerul de externe de la Moscova, dând exemplul planurilor de modernizare a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. „Extinderea bazei aeriene românești este încă o dovadă că blocul nord-atlantic își continuă militarizarea fără limite a Europei de Est și a regiunii Mării Negre”, a susținut MAE rus într-o declarație pentru agenția RIA.

Soldat ucrainean trăgând cu un mortier în zone de lupte TorețkFoto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia

07:22Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 764 - LIVE pe HotNews.ro:

00:48 „Pas înainte” spre soluţionarea disputei agricole între Polonia și Ucraina. Întâlnire între premierii Donald Tusk și Denis Şmîhal

Şefii de guvern ai Poloniei şi Ucrainei au anunțat că au făcut „un pas înainte” spre soluţionarea disputei agricole, în urma unei întâlniri foarte aşteptate care a avut loc joi la Varşovia.

23:39 VIDEO Zelenski anunță când ar putea avea loc o nouă ofensivă a rușilor

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar din partea aliaților săi pentru a face față unei așteptate ofensive rusești de amploare, care ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau în iunie, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului CBS News.

Zelenski, apel insistent adresat Congresului american

22:03 Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova

Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul Moscovei de garant al securităţii regionale. „Conducerea armeană, sub false pretexte şi prin denaturarea istoriei ultimilor trei ani, duce în mod deliberat spre o ruptură a relaţiilor cu Federaţia Rusă”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

21:26 Ajutor militar pentru Ucraina: Apelul insistent al lui Zelenski către Congresul SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a adresat un apel insistent președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, pentru „adoptarea rapidă” a unui vast program de ajutor militar „vital” pentru țara sa, pe fondul intensificării atacurilor rusești, potrivit AFP

„L-am informat pe Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, despre situația de pe câmpul de luptă, în special despre creșterea dramatică a terorii aeriene rusești”, a declarat Zelenski, care a vorbit cu înaltul oficial prin telefon.

„În această situație, adoptarea rapidă a ajutorului american pentru Ucraina de către Congres este vitală”, a spus el, potrivit transcrierii conversației pe care a furnizat-o prin Telegram.

20:56 Berlinul își avertizează cetățenii cu privire la pericolul „întâlnirilor” amoroase în Rusia

Arestări în rândul jurnaliștilor din presa independentă, în Rusia

20:19Asociațiile vor să mobilizeze jucătorii de „Fortnite” în sprijinul Ucrainei

Ajutați la reconstrucția unei clinici din Ucraina jucând „Fortnite” - aceasta este inițiativa lansată de platforma de strângere de fonduri a guvernului ucrainean UNITED24, de colectivul „Stand with Ukraine” și de Havas Play, divizia de jocuri video a grupului francez de publicitate, potrivit AFP.

Începând de miercuri, #TheDonationMap permite jucătorilor să viziteze o hartă creată special pentru această ocazie, numită „insulă” în joc, care recreează Maidan, o piață din centrul Kievului.

19:57Polonia va trimite soldaţi pentru a ajuta la securizarea Jocurilor Olimpice de la Paris

19:13VIDEO Rusia: Serie de arestări în rândul jurnaliștilor din presa independentă / Unul dintre ziariști, bătut de polițiști

Cinci jurnaliști care lucrau pentru presa independentă au fost arestați miercuri seară și joi în Rusia, unde represiunea împotriva oricărei provocări la adresa guvernului este în plină desfășurare, relatează AFP.

Un avion militar rusesc s-a prăbușit în largul Crimeei

18:34Rusia a blocat la ONU monitorizarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord

Rusia a blocat joi prin veto reînnoirea anuală a comisiei de experți ai ONU care monitorizează respectarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de dezvoltare a armelor nucleare și rachetelor balistice.

18:07Un avion militar rusesc s-a prăbușit joi în mare, în largul portului Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul regiunii ocupate de Rusia.

Autoritățile au anunțat că pilotul s-a catapultat în siguranță și a fost preluat de salvatori.

Anterior, canalele rusești de Telegram au anunțat că un avion de luptă rusesc Su-35 s-a prăbușit în apropiere de Sevastopol. Nu este deocamdată clar ce a cauzat incidentul. Crimeea a fost frecvent, în ultima vreme, ținta atacurilor ucrainene.

17:40 Atentatul de la Moscova: Anchetatorii rusi susțin că au dovezi că atacatorii aveau „legături cu naționaliștii ucraineni”

Kievul respinge relatările privind o ofensivă iminentă a rușilor în Harkov

16:53 Kievul respinge informațiile conform cărora Rusia se pregătește pentru o ofensivă în Harkov.

Centrul ucrainean pentru Combaterea Dezinformării a respins joi relatările privind pregătiri ale Rusiei de a lansa o nouă ofensivă împotriva Harkovului, afirmând că, în prezent, Moscova „nu dispune de resurse” pentru o astfel de operațiune. (The Kyiv Independent)

16:01 Vladimir Putin l-a informat telefonic pe președintele sud-african Cyril Ramaphosa cu privire la situația din Ucraina, a anunțat joi Kremlinul. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre cooperarea în domeniul energiei și al comerțului, a adăugat președinția rusă.

15:48 Șeful armatei estoniene a declarat joi că țara sa trebuie să-și dubleze cheltuielile pentru apărare în următorii doi ani și să acumuleze suficiente muniții pentru a provoca o înfrângere decisivă oricărei forțe de invazie rusească.

Generalul Martin Herem a spus că nici amenințarea unui răspuns nuclear și nici perspectiva unor pierderi semnificative nu l-ar descuraja pe Vladimir Putin dacă ar alege să atace Estonia, care ar fi devastată dacă agresiunea nu ar fi respinsă rapid.

„Dacă îți arăți fața la mine la graniță, victoria decisivă trebuie să vină foarte repede: nu cu luni și ani, ci cu zile și săptămâni", a declarat Herem într-un interviu acordat în Japonia, unde s-a întâlnit cu oficiali din domeniul apărării. „Dacă noi chiar credem că poate (agresiunea rusă) veni peste trei ani, atunci trebuie să luăm decizii astăzi", a adăugat el.

Estonia, fostă republică sovietică, și-a mărit deja bugetul pentru apărare la aproximativ 3% din produsul intern brut după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. (Reuters)

Polonia și Ucraina, „aproape de o soluție” la problema cerealelor

15:19 Premierul polonez a salutat joi „pasul înainte" în direcția rezolvării diferendului agricol dintre Polonia și Ucraina, în urma unei întâlniri la Varșovia cu omologul său ucrainean.

„Căutăm soluții bune pentru ambele părți în domeniul agriculturii, am făcut un pas înainte", a declarat Donald Tusk în cadrul unei conferințe de presă comune, potrivit AFP.

„Suntem aproape de o soluție. Ea se va referi la cantitatea de produse care pot intra în Polonia, odată ce o vom stabili, suntem aproape de a ne asigura că tranzitul lor nu perturbă piața poloneză", a adăugat el, citat de Reuters.

14:55 Bătălia de 10 miliarde de dolari ce se duce între societăți de reasigurare și companiile de leasing de avioane care doresc să obțină despăgubiri pentru cele peste 200 de avioane blocate în Rusia ar trebui să fie judecată la Londra și nu la Moscova, a decis joi Înalta Curte din Londra.

Locatorii de aeronave, printre care se numără AerCap (Irlanda) și Carlyle Aviation Partners (listat în SUA), le cer asigurătorilor să le compenseze pierderile financiare după ce invazia Rusiei în Ucraina le-a blocat avioanele la sol în Rusia.

Locatorii au susținut că acțiunea în justiție ar trebui să fie soluționată la Londra și nu la Moscova, pentru a evita riscul unor audieri inechitabile sau al unor hotărâri contradictorii.

Judecătorul Andrew Henshaw a decis că procesele trebuie să continue la Londra, afirmând într-o hotărâre redactată de joi că „este foarte puțin probabil ca reclamanții să obțină un proces echitabil în Rusia". (Reuters)

Putin și Kremlinul recurg iar la o tactică de imagine arhicunoscută

14:17Polonia desfășoară o operațiune contra unei rețele de spionaj ruse / Anunțul vine la o zi după un unul similar făcut de Cehia

Serviciul polonez de contraspionaj ABW a anunțat joi că este în desfășurare o operațiune care vizează o rețea de spionaj rusă, în coordonare cu serviciile din alte țări.

14:14VIDEO La aproape o săptămână de la atentatul terorist de la Moscova, președintele Vladimir Putin încă nu a vizitat locul tragediei. În schimb, el și administrația sa de la Kremlin au apelat la o tactică de imagine arhicunoscută pentru a trece peste eșecul de securitate.

13:47„Este nevoie de liniște absolută”: Reacția Kremlinului când a fost întrebat despre un schimb de prizonieri în care să fie implicat și Evan Gershkovici.

Jurnalistul este de aproape un an în închisoarea de înaltă securitate Lefortovo din Moscova, care este strâns legată de FSB.

Ucrainenii lucrează non-stop la liniile de fortificații

13:12Construcția liniilor și structurilor defensive continuă în toate zonele de front, spune ministerul ucrainean al apărării.

„Soldații din trupele de geniu ale Forțelor de Sprijin ale Armatei sapă aproape non-stop tranșee, șanțuri, șanțuri antitanc, construiesc adăposturi și echipează alte fortificații”, se spune într-o postare pe Twitter.

12:57 Atacul de la Moscova: Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute

Un număr de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul ce avut loc vinerea trecută la o sală de concerte de la marginea Moscovei, a anunțat un canal rus de știri, preluat de Reuters. Bilanțul oficial al atacului de la Crocus City Hall este de 143 de morți și 182 de răniți.

MAE rus, atac la adresa guvernului român pe tema protestelor fermierilor

12:50 Fermierii români au devenit subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene, ministerul de externe de la Moscova făcând o predicție sumbră pentru viitor și lansând atacuri la adresa guvernului României.

12:18Laureatul Nobel Oleg Orlov este supus unor tratamente crude și degradante de către autoritățile penitenciare din Rusia și starea sa de sănătate este în deteriorare, a declarat joi grupul rusesc pentru drepturile omului „Memorial”.

12:00 Guvernele Poloniei și Ucrainei se întâlnesc joi la Varșovia pentru discuții care speră să ajute la dezamorsarea situației privind importurile de cereale care a provocat proteste în masă ale fermierilor, însă un oficial polonez de rang înalt a declarat că este puțin probabil să se ajungă la un progres.

„Este dificil să ne așteptăm la vreun progres după aceste discuții, la vreun acord punctual, de exemplu în ceea ce privește problemele agricole", a declarat șeful biroului premierului, Jan Grabiec, pentru agenția de presă de stat PAP. „Suntem încă în dialog și ambele părți - cel puțin pentru astăzi - nu sunt pe deplin satisfăcute”, a adăugat el.

Polonia are în vedere un acord de licențiere pentru comerțul agricol cu Ucraina, similar celui convenit cu Kievul de România și Bulgaria. (Reuters)

11:44 ANALIZĂ: Exodul corporațiilor care au părăsit Rusia de la declanșarea invaziei din Ucraina a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari sub formă de deprecieri ale activelor și venituri pierdute, arată o analiză a Reuters bazată pe bilanțurile lor contabile și alte documente financiare.

Putin: Nu vom ataca Polonia, statele baltice sau Cehia

11:42 Kârgâzii care muncesc în Rusia sunt ținta activă a recrutorilor grupurilor militante care doresc ca aceștia să comită acte de violență, a spus joi ministrul muncii din Kârgâzstan.

Declarația vine în contextul în care șapte suspecți din Tadjikistan și unul din Kârgâzstanul vecin au fost arestați în legătură cu atacul de vineri de la Moscova.

Sute de mii de persoane din Kârgâzstan, națiune musulmană din Asia Centrală, lucrează în Rusia, iar ministerul kârgâz al muncii din a afirmat că recrutorii grupărilor militante îi vizează prin intermediul rețelelor sociale, aplicațiilor de mesagerie și site-urilor de întâlniri.

11:18 Vladimir Putin: Nu vom ataca Polonia, statele baltice sau Cehia. Nu avem intenții agresive

„Nu avem intenții agresive față de aceste state", a spus Putin. „Ideea că vom ataca o altă țară - Polonia, statele baltice și cehii sunt, de asemenea, speriați - este un nonsens total. Este doar o prostie", adăugat el.

Kremlinul îl atenționează pe șeful Telegram

10:34 Kremlinul i-a transmis proprietarului Telegram, Pavel Durov, să fie mai atent, după ce aplicația de mesagerie ar fi fost folosită pentru a ajuta la recrutarea atacatorilor de la sala de concerte din Moscova.

Telegram, care în prezent are baza în Dubai, a fost fondată de Durov, care a părăsit Rusia în 2014 după ce a pierdut controlul asupra companiei sale anterioare. Durov, născut în Rusia, în vârstă de 39 de ani, locuiește în Dubai și are dublă cetățenie, cea a Emiratelor Arabe Unite și cea franceză, potrivit Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru site-ul media rus Life că nu există planuri de blocare a aplicației de mesagerie, un important vehicul de răspândire a informațiilor și știrilor în Rusia și în întreaga lume, dar că Durov ar trebui să fie mai atent.

„Ne-am aștepta la mai multă atenție din partea lui Pavel Durov, deoarece această resursă unică și fenomenală din punct de vedere tehnologic, care a crescut, de fapt, sub ochii generației noastre, devine din ce în ce mai mult un instrument în mâinile teroriștilor - folosit în scopuri teroriste", a afirmat Peskov. (Reuters)

09:36 Forțele armate ale Rusiei și Myanmar plănuiesc peste 50 de activități comune de cooperare militară în acest an, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti. Activitățile comune vor include proiecte privind pregătirea operațională și de luptă a forțelor armate, a adăugat agenția rusă de presă de stat.

09:13 Serviciile secrete cehe au demascat o rețea de propagandă pro-rusă ce ajungea până în Parlamentul European.

Politicienii europeni care colaborau cu „Vocea Europei”, site care a publicat apeluri ale unora dintre ei de a nu mai ajuta Ucraina, au fost plătiți de Rusia, care a finanțat, de asemenea, campanii electorale pentru viitoarele alegeri europene.

Rusia a atacat azi-noapte cu patru rachete și 28 de drone Shahed

08:50 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 780 de soldați, 10 tancuri, 21 alte blindate de luptă, 32 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 56 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

08:29 Forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a atacat azi-noapte cu 3 rachete de croazieră X-22 și o rachetă anti-radar X-31P lansate de pe Marea Neagră, o rachetă antiaeriană ghidată S-300 (regiunea Donețk) și 28 de drone explozive lansate din regiunea rusă Kurrsk și din Capul Chauda din Crimeea.

„26 de drone de atac Shahed 136/131 au fost distruse în regiunile Odesa, Harkov, Dnipro și Zaporojie”, a scris sursa citată pe Telegram, fără a preciza ce s-a întâmplat cu rachetele trase de ruși.

Companiile care au plecat din Rusia au pierdut 107 mld. dolari

08:16 Exodul corporațiilor din Rusia după invadarea Ucrainei în 2022 a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari în deprecieri și venituri pierdute, arată o analiză Reuters a bilanțurilor și rapoartelor companiilor.

Volumul pierderilor a crescut cu o treime de la ultimul calcul din august anul trecut, ceea ce subliniază atât amploarea loviturii financiare încasate de mediul corporatist din cauza invaziei Moscovei, cât și pierderea bruscă de expertiză occidentală din economia Rusiei.

„Companiile care încă încearcă să iasă din Rusia se vor confrunta, probabil, cu dificultăți suplimentare și vor trebui să accepte deprecieri și pierderi mai mari", a declarat Ian Massey, șeful departamentului Corporate Intelligence, EMEA, în cadrul companiei de consultanță globală în domeniul riscurilor S-RM.

07:57 Un consilier municipal francez al unui partid de dreapta a fost suspendat din mandat și riscă să fie exclus din formațiunea sa politică după ce s-a dus în Rusia în calitate de „observator" al alegerilor prezidențiale, a anunțat luni primăria respectivă din Burgundia (centrul-estul Franței).

Primarul comunei Talant, Fabian Ruinet, a „decis să-l suspende din funcție pe Cyril Gaucher, consilier pentru amenajarea teritoriului, ca măsură de precauție", după ce a aflat „din presă" de prezența sa în Rusia la alegerile prezidențiale, câștigate de Vladimir Putin. (AFP)

Rusia: Modernizarea bazei Mihail Kogălniceanu este o dovadă că NATO se pregătește de război

07:18Rusia este deranjată de modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu: „O dovadă că NATO își continuă militarizarea fără limite a Europei de Est și a regiunii Mării Negre”.

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre sunt menite să pregătească aliații pentru o eventuală ciocnire cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova pentru RIA Novosti, dând exemplul planurilor de modernizare a bazei Mihail Kogălniceanu din România.

06:19Letonia expulzează un diplomat rus pentru discreditarea instituţiilor statului şi incitare la ură. La cererea Ministerului de Externe, diplomatul trebuie să părăsească Letonia înainte de 10 aprilie.

01:32Putin le spune piloților ruși: Avioanele F-16 pot transporta arme nucleare, dar nu vor schimba lucrurile în Ucraina.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------