LIVE TEXT | Israelul a lansat un atac împotriva Iranului. Iranul minimalizează incidentul. Apeluri la calm din partea liderilor mondiali VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a lansat un atac asupra Iranului în replică la atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP, potrivit AGERPRES.

Israel - Iran FOTO: Shutterstock
Israel - Iran FOTO: Shutterstock

UPDATE Explozii au răsunat vineri într-un oraș din centrul Iranului în ceea ce sursele au descris ca fiind un atac israelian, dar Teheranul a minimizat incidentul și a indicat că nu are planuri de represalii, o reacție moderată ce pare să aibă drept scop evitarea unui război la nivel regional, comentează Reuters.

Natura limitată a atacului, precum și răspunsul discret al Iranului au părut să semnaleze reușita eforturilor diplomaților de a preveni un război la scară largă de la amplul atac cu drone și rachete iranian asupra Israelului sâmbăta trecută. Detalii aici

UPDATE Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, s-a adresat astăzi presei la încheierea reuniunii G7 a miniștrilor de externe din Capri, Italia.

În numele G7, el a condamnat atacul cu rachete de croazieră și drone al Iranului asupra Israelului, care a atras un atac aerian  asupra orașului Isfahan, despre care SUA afirmă că a confirmat că a fost efectuat de Israel. Nu a fost încă confirmat de Israel sau de Iran.

„Ne-am angajat față de securitatea Israelului. Ne-am angajat, totodată, să dezescaladăm situația”, a declarat Blinken. 

El a precizat că, în pofida tensiunilor între Israel și Iran, „rămânem intens concentrați asupra Gaza".

Întrebat de presă despre atacul din Iran, Blinken a spus, potrivit Reuters, că „Statele Unite nu au fost implicate în nicio operaţiune ofensivă".

UPDATE Grupul celor şapte mari state industrializate (G7), a anunţat în cadrul unei întâlniri la nivel de miniştri de externe în insula italiană Capri că va desfăşura un efort diplomatic pentru atenuarea tensiunilor între Israel şi Iran şi a avertizat că „orice calcul eronat asupra reacţiilor celorlalţi poate provoca o escaladă care să nu elimine riscul unui război".

„Le cerem să se oprească, vom vedea dacă suntem convingători", a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani, citat de agenţia EFE.

De altfel, acesta a spus că  discutat cu ambasadorul țării în Iran și „urmează evoluțiile”. Tajani a adăugat că în prezent nu există „probleme critice” pentru cetățenii italieni care trăiesc în Iran și a declarat pentru știrile RAI că G7 dorește o „dezescaladare absolută”.

La rândul său, ministrul de Externe al Canadei, Mélanie Joly, care se află și ea la întâlnirea de la Capri, a declarat că echipa sa „monitorizează îndeaproape situația”.

UPDATE Turcia a avertizat de asemenea asupra riscului unui "conflict permanent". "Devine din ce în ce mai evident că tensiunile iniţial provocate de atacul ilegal al Israelului contra ambasadei iraniene la Damasc riscă să se transforme într-un conflict permanent", a atenţionat MAE turc, care a îndemnat toate părţile la reţinere.

Totuşi, preşedintele turc Recep Tayyip Erodgan s-a arătat prudent în declaraţii.

„Israelul spune unele lucruri, Iranul spune altele. Nu avem o recunoaştere directă, nici explicaţii clare asupra subiectului", a afirmat liderul turc în faţa presei la ieşirea de la rugăciunea de vineri după-amiază, referindu-se la confuzia din jurul atacului desfăşurat mai devreme asupra Iranului.

UPDATE Rusia a transmis Israelului că Iranul „nu doreşte o escaladare", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Au existat contacte între liderii Rusiei şi Iranului, între reprezentanţii noştri şi cei israelieni. Noi am fost clari la aceste discuţii, le-am spus israelienilor că Iranul nu doreşte o escaladare", a precizat Lavrov într-o discuţie cu presa rusă.

China şi-a manifestat la rândul ei opoziţia faţă de „orice acţiune care să provoace o escaladare", potrivit MAE de la Beijing.

Dintre ţările arabe, Egiptul şi-a exprimat „preocuparea profundă" şi le-a cerut celor două părţi un „autocontrol maxim”. Apeluri la reţinere au venit şi dinspre alte ţări arabe, inclusiv Oman, care mult timp a jucat rolul de mediator între Iran şi ţările occidentale.

UPDATE: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îndeamnă Iranul, Israelul și aliații lor să se abțină de la o escaladare suplimentară.

Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă și ca toate părțile să se abțină de la acțiuni suplimentare”, declară ea, vorbind din Lappeenranta, în estul Finlandei. .

UPDATE: Un oficial iranian de rang înalt a afirmat pentru agenția de știri Reuters că „Iranul nu are niciun plan de represalii imediate împotriva Israelului", la câteva ore după un atac lansat asupra orașului iranian Isfahan, despre care se spune că ar fi fost efectuat de Israel, relatează BBC. Detalii aici.

UPDATE: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat vineri că nu au fost provocate daune instalaţiilor nucleare ale Iranului după presupusul atac efectuat de Israel în zorii zilei în centrul Iranului, informează EFE. Detalii aici.

UPDATE: Statele Unite au fost anunțate despre planurile de atac ale Israelului, însă nu au susținut operațiunea, au dezvăluit oficiali ai unor instituții media americane, relatează BBC

Nu am aprobat atacul", a declarat un oficial citat de CNN. Detalii aici.

UPDATE: Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările cu privire la un conflict regional mai amplu care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol. Detalii aici

UPDATE: Agenția de știri semioficială a Iranului, Tasnim, apropiată de Garda Revoluționară Islamică (IRGC), a postat un videoclip cu o legendă care spune: „Situl nuclear din Isfahan este complet sigur”. Detalii aici.

UPDATE: Cele două aeroporturi majore din Tehran și-au reluat zborurile, relatează media de stat iraniană, după o suspendare scurtă ca urmare a unor explozii auzite în orașul central iranian Isfahan.

„Zborurile prin aeroporturile Imam Khomeini și Mehrabad au fost reluate”, raportează agenția oficială de știri IRNA, citată de Times of Israel.

UPDATE:  Iranul a negat, vineri, că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului israelian, transmite EFE. Detalii aici.  

UPDATE: Amintim faptul că Teheranul a lansat sâmbătă, 13 aprilie, sute de drone şi rachete împotriva Ierusalimului ca răspuns la atacul asupra consulatului iranian din Siria din 1 aprilie, soldat cu moartea a şase sirieni şi a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, între care doi generali.

Atacul asupra consulatului iranian din Siria a fost atribuit Israelului. Iranul a utilizat în atacul asupra Ierusalimului peste 170 de drone, 120 de rachete balistice şi 30 de rachete de croazieră. Detalii aici.

UPDATE: Sistemele de apărare aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe regiuni ca măsură de precauție împotriva posibilelor amenințări aeriene, potrivit ultimului raport al agenției de știri de stat, IRNA, citată de CNN.

În urma activării apărării aeriene în unele părți ale țării pentru a face față unor posibile ținte, rapoartele indică faptul că până acum nu au fost raportate niciun fel de atacuri ample sau explozii cauzate de vreo amenințare aeriană”, a declarat IRNA vineri dimineața, ora locală.

Verificările extinse din Isfahan, o provincie centrală critică cu facilități nucleare semnificative, indică faptul că toate instalațiile militare și de securitate sensibile rămân securizate, fără incidente raportate.

Anunțul televiziunii iraniene cu privire la atac
Anunțul televiziunii iraniene cu privire la atac FOTO profimedia

În plus, IRNA a declarat că nu au fost activări ale sistemelor de apărare antirachetă.

Treisprezece drone au fost doborâte cu succes de sistemul de apărare aeriană al țării, nu există rapoarte despre un atac cu rachete în acest moment,” a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Național pentru Cibernetică din Iran, Hossein Dalirian, pe X.

UPDATE: Departamentul pentru Afaceri Externe și Comerț al Australiei (DFAT) și-a îndemnat cetățenii din Israel să „plece dacă sunt în condiții de siguranță”.

Există o amenințare ridicată de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene din întreaga regiune. Situația de securitate ar putea să se deterioreze rapid. Îndemnăm australienii din Israel sau din Teritoriile Palestiniene Ocupate să plece dacă sunt în condiții de siguranță”, conform unei postări în contul Smart Traveller de pe X.

Departamentul a avertizat că „atacurile militare pot duce la închiderea spațiului aerian, anulări și devieri de zboruri și alte perturbări ale călătoriilor”.

Există îngrijorări că Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv „ar putea suspenda operațiunile din cauza îngrijorărilor de securitate crescute în orice moment, și la scurt timp de la notificare”.

UPDATE: Israelul refuză să comenteze după rapoartele despre explozii în Iran.

Armata israeliană a declarat că „nu avem un comentariu în acest moment”, cu privire la rapoartele despre exploziile din Iran.

Potrivit unui oficial american citat de CNN, Israelul a efectuat un atac în interiorul Iranului vineri dimineață, ora locală. Ținta nu este nucleară, a precizat oficialul.

Israel atacă Iranul
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN

De asemenea, SUA au declarat că au avut avertismente prealabile cu privire la răspunsul Israelului împotriva Iranului, dar „nu l-au avizat” a spus un oficial american de rang înalt.

Israelul a informat Statele Unite, joi, că va răspunde Iranului în zilele următoare, a spus un oficial american de rang înalt.

„Nu am avizat răspunsul”, a spus oficialul.

Informaţia vine în timp ce Iranul a raportat „explozii puternice” în provincia Isfahan (centru) şi după ce Israelul anunţase intenţia de a răspunde raidurilor iraniene asupra teritoriului său în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa „explozii puternice” în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele pentru acestea.

Apoi, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, precum şi faptul că „nu au fost atacuri cu rachete până în prezent”.

Agenţia oficială Irna a transmis că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite