Maia Sandu cere accelerarea progreselor privind aderarea Rep. Moldova la UE

0
0
Publicat:

Maia Sandu a convocat joi membrii Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană în ședință, solicitând accelerarea progreselor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a convocat în ședință Comisia Națională pentru Integrare Europeană. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu a convocat în ședință Comisia Națională pentru Integrare Europeană. FOTO: Presedinte.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), numărul membrilor fiind supliniți ,,din necesitatea unei implicări mai mari în procesul de aderare la UE, atât din partea statului, cât și din partea societății civile și a sectorului privat”.

„Acest efort trebuie să fie unul al întregii societăți: al sectorului privat, al mediului academic, al reprezentanților societății civile, dar și al celor din diaspora”, a declarat președintele Republicii Moldova.

În cadrul ședinței, Maia Sandu a vorbit despre modificarea structurii Guvernului de la Chișinău, acestea vizând includerea noii funcții de viceprim-ministru pentru integrare europeană, dar și crearea Biroului pentru integrare europeană, instituție care coordonează procesul de aderare al Republicii Moldova la UE.

,,Agenda ședinței a inclus mai multe subiecte ce țin de accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Membrii comisiei au analizat mersul procesului de evaluare a legislației naționale  și pregătirile pentru ajustarea acesteia la acquis-ul comunitar. Tot astăzi, au fost discutate contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de extindere al Uniunii Europene pentru 2024, un document care evaluează situația actuală și a progreselor înregistrate de țări candidate la statutul de membru UE, precum Republica Moldova. 

Președinta a subliniat necesitatea de a accelera în mod calitativ progresele privind aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, membrii comisiei au fost îndemnați să asigure implementarea neîntârziată a Planului Național de Acțiuni  pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027”, au informat reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Referendumul pe tema aderării la UE va avea loc în octombrie 

Ședința CNIE a avut loc după ce acum trei zile Curtea Constituțională (CC) a permis desfășurarea referendumului pe tema aderării la UE solicitat de președintele Maia Sandu, iar hotărârea a fost pronunțată după ce aleșii Puterii au expediat un proiect de hotărâre privind inițierea plebiscitului și de modificare a Constituției.

Potrivit proiectului, referendumul republican constituțional urmează să aibă loc în data de 20 octombrie, iar dacă moldoveni vor susține modificările constituționale, atunci în Constituție va fi reconfirmată identitatea europeană și integrarea în UE va fi obiectiv strategic. 

În data de 24 decembrie a anului trecut, ziua în care a împlinit trei ani de când se afla la conducerea Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chișinău să inițieze referendumul privind integrarea țării în UE, menționând că va continua să realizeze reformele necesare dacă cetățenii îi vor da votul pentru un al doilea mandat de președinte și anunțând pentru prima dată că va candida la alegerile prezidențiale din 2024. 

,,Avem garanția unui asemenea viitor doar ca stat membru al Uniunii Europene, tocmai de aceea cred că este necesar să spunem clar toată țară ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”, a declarat atunci lidera de la Chișinău. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite