Accesaţi conţinutul principal

Panourile fotovoltaice, soluția găsită de instituțiile publice din Iași pentru reducerea cheltuielilor

Iași – Aeroportul Internațional din Iași, regiile subordonate municipalității și compania Antibiotice au ca țintă economii realizate prin asigurarea energiei pentru consumul intern, dar și relativa independență mai ales în perioadele cu fluctuații de prețuri. 

Parcul fotovoltaic al Aeroportului Internațional Iași
Parcul fotovoltaic al Aeroportului Internațional Iași © Aeroportul Internațional Iași
Publicitate

 

Au fost factorii care au dus la transformarea în realitate a proiectelor „panouri fotovoltaice”. Sursele de finanțare au fost diverse și au mers de la investiții din bugetul propriu pînă la accesarea de fonduri din PNRR.  

Romeo Vatră : „Trebuie să ne punem la adăpost pentru a asigura sustenabilitatea aeroportului

Servicii Publice, compania aflată în subordinea municipalității, se ocupă la Iași de amenajarea spațiului verde. A demarat proiectul „panouri fotovoltaice” din primul an al declanșării războiului din Ucraina. Fluctuațiile prețurilor la energie i-a mobilizat pe cei de acolo. Au calculat, au amplasat, iar acum investiția aproape că s-a amortizat.

„Da, este o oportunitate, în primul rând, pe care ar trebui să o exploateze cât mai multe societăți. Au fost instalate panouri fotovoltaice la câteva companii sau subordonate ale noastre, cum le spunem, la compania care se ocupă de spațiile verzi și toate lucrările edilitare, mobilier urban cu o capacitate de 200 de kilowați putere instalată. Au făcut-o pe banii lor și sunt pe punctul aproape de a-și amortiza investiția, motivat de faptul că ei produc și consumă, au ateliere de producție care lucrează pe timp de zi în schimburile de zi și le vine foarte ușor să-și compenseze energia produsă prin energie direct consumată. Avem, de asemenea, pe direcția piețe, pe societatea care se ocupă cu piețe, instalate panouri fotovoltaice, tot pentru consumul de zi, diferența dacă se produce intră în sistemul național și aceeași poveste se extinde către Spitalul de Recuperare și sigur vom intra beneficiind de oportunitate a PNRR pe școli. E o oportunitate, din punctul meu de vedere, foarte bună și va trebui să o extindem”, explică primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Ajungem la Aeroportul Internațional din Iași. Instituția a bifat un parc fotovoltaic funcțional, cu o capacitate de un megawatt/oră. Construit pe un hectar, asigură aproape un sfert din consumul de energie al aeroportului. Proiectul a costat 900.000 euro. Acum, Aeroportul Internațional din Iași a demarat un nou proiect. Construiește al doilea parc fotovoltaic. Va avea o capacitate de cinci megawați/oră și se va întinde pe o suprafață de cinci hectare.

Parcul fotovoltaic al Aeroportului Internațional Iași
Parcul fotovoltaic al Aeroportului Internațional Iași © Aeroportul Internațional Iași

Managerul Aeroportului Internațional din Iași, Romeo Vatră: „Ne propunem să construim un al doilea parc fotovoltaic la Aeroportul Iași. Pe o suprafață de până în cinci hectare, respectiv cinci megawați-oră. E un parc care, împreună cu parcul existent, ne poate asigura independența energetică. Valoarea proiectului se ridică undeva la maximum cinci milioane de euro. Parte din această sumă poate fi obținută prin finanțarea prin fondul de modernizare, urmând a vedea exact care ar fi cota noastră. O să fie asigurată din fonduri proprii. Ceea ce ne interesează este să nu mai fim la mâna variațiilor de preț pe piața energiei electrice, așa cum s-a întâmplat în ultimul timp. Trebuie să ne punem la adăpost pentru a asigura sustenabilitatea operațională a aeroportului și financiară, evident”.

Aeroporturile, în general, sunt mari consumatoare de curent pentru că, evident, e nevoie de energie electrică atât pentru iluminatul pistei pentru iluminatul, platforme pentru terminale, pentru parcare. În momentul de față, parcul existent de un megawatt asigură până în 20% din necesitatea de consum electric al Aeroportului Iași.

Energie pentru consum intern sau și prosumatori?

Primarul Mihai Chirica răspunde simplu la această întrebare: „Toți cei care au făcut această investiție sunt și prosumatori. Au primit statutul imediat după instalare, n-a fost o operațiune foarte greoaie și, practic, beneficiază și de acest proces al compensării consumurilor dintre furnizor și el în calitate de producător. Ce pot să spun este că din orice evidență posibilă, cea mai bună abordare este ca atunci când produc să și consume, adică activitățile curente să fie legate strict și de calitatea de consumator direct al tău. Trecând una peste alta, sâmbăta după-amiază, duminica nu se lucrează. Prin urmare, cantitatea de energie produsă ajunge în sistemul național și probabil se va compensa la un moment dat cu furnizorul de energie electrică. Eu zic că suntem oarecum într-un experiment. Ar trebui să fim un pic și cinstiți cu noi înșine. Nu putem distruge toți furnizorii din calitatea de prosumatori pentru faptul că s-ar putea la un moment dat să nu fim atât de buni producători de energie neconvențională și automat să nu mai aibă cine să ne facă furnizare pe energie convențională. Deci trebuie să fim foarte atenți aici, să nu ne aruncăm cu capul înainte".  

Managerul Aeroportului Internațional din Iași spune clar: „Obiectivul principal este să reducem costurile pe care le avem cu energia electrică. În acest an avem bugetat undeva la aproximativ două milioane de euro pentru acoperirea costurilor cu utilitățile. Dacă am reuși ca mare parte în acești bani să nu-i mai investim, să-i cheltuim pe energie, ar fi pentru noi mare gură de oxigen. Deocamdată nu ne-am propus să fim și prosumatori”

Și compania Antibiotice din Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 megawați, finanțată prin Planul național de Redresare și Reziliență. Tot în acest an va fi implementat la Antibiotice și un ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile companiei. Ținta – autonomia din punct de vedere energetic, până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Distribuiţi :
Pagina nu a fost găsită

Conținutul pe care încercaţi să-l accesaţi nu există sau nu mai este disponibil.