Pericolul căpușelor, în sezonul ieșitului în aer liber. Ce trebuie făcut în cazul unei mușcături

0
Publicat:

Au început să se înmulțească mușcăturile de căpușe, astfel după o ieșire în natură, medicii sfătuiesc părinții să controleze copiii la întoarcerea de la locurile de joacă și să evite pe cât posibil zonele cu vegetație mare.

Capusele pot fi extrem de periculoase FOTO: Arhivă, Adevărul
Capusele pot fi extrem de periculoase FOTO: Arhivă, Adevărul

„Ce este de făcut în cazul mușcăturii: extracția completă a căpușei; prezentarea la medic pentru inițierea profilaxiei cu antibiotic; urmărirea zonei mușcate timp de două-trei săptămâni, iar dacă apare înroșirea în formă de cerc, prezentarea din nou la medic. Dar cel mai important punct este dezinsecția atât a zonelor publice pline de copii cum sunt parcurile, curțile de grădinițe și școli, locurile de joacă etc, cât și a celor private de către firme serioase”, susține dr. Eduard Egri, medic de familie.

Mușcăturile de căpușe pot fi periculoase, astfel trebuie extrase printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

„Extragerea se face preferabil de personal specializat. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor. Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice”, explică medicul Tudor Ciuhodaru. 

Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei „gripe de vară“ însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat, transmite medicul.

„Rețineți data la care a fost extrasă căpuşa. Urmăriţi apariţia oricăror simptome <curioase> atât la nivelul muşcăturii, cât şi generale - precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare. Rețineți că simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe. Mai puțin de 30% dintre bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice)”, susține dr. Ciuhodaru. 

Medic, despre cum să ne ferim

Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia, prin urmare nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat, dar „nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac)“.

„Examinați întotdeauna copiii la întoarcerea de la locurile de joacă; evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori). Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor! În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje”, a mai transmis medicul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite