Polonez arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Complot de asasinare a președintelui Zelenski, dejucat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cetățean al Poloniei a fost arestat, fiind acuzat că ar fi participat la un complot al serviciilor secrete rusești de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit procurorilor din Varșovia și Kiev, relatează The Guardian.

Bărbatul ar putea fi condamnat la până la opt ani de închisoare. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Bărbatul ar putea fi condamnat la până la opt ani de închisoare. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Biroul procurorului național al Poloniei a transmis într-un comunicat că bărbatul, Pawel K., era gata să ofere informații de securitate aeroportuară agenților ruși și că a fost arestat miercuri în Polonia. 

Individul încerca să intre în contact cu rușii implicați în războiul din Ucraina și trebuia să comunice informații amănunțite despre aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei, în apropiere de granița ucraineană, care este poarta de acces pentru aprovizionarea militară și umanitară internațională a Ucrainei. 

În cazul în care va fi găsit vinovat, bărbatul ar putea fi condamnat la până la opt ani de închisoare, se arată în declarație. 

Procurorii au declarat că arestarea a fost rezultatul unei cooperări strânse cu procurorii și serviciile de securitate din Ucraina, care i-au anunțat și care au furnizat dovezi esențiale. 

Procurorul-șef al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat că suspectul a fost însărcinat cu „colectarea și transmiterea către statul agresor de informații despre securitatea aeroportului Rzeszow-Jasionka". 

Suspectul se afla în detenție în așteptarea procedurilor judiciare, au precizat procurorii celor două țări. 

Acest caz subliniază amenințarea persistentă pe care Rusia o reprezintă nu doar pentru Ucraina și ucraineni, ci pentru întreaga lume liberă", a transmis Kostin pe rețeaua socială X. „Regimul criminal al Kremlinului ... organizează și desfășoară operațiuni de sabotaj pe teritoriul altor state suverane". 

Pe de altă parte, procurorii germani au anunțat că doi bărbați germano-ruși au fost arestați sub suspiciunea de spionaj, unul dintre ei fiind învinuit că a acceptat să efectueze atacuri asupra unor potențiale ținte, inclusiv asupra unor instalații militare americane, în speranța sabotării ajutorului destinat Ucrainei. 

Cei doi, Dieter S. și Alexander J,, au fost arestați miercuri în orașul Bayreuth, au declarat procurorii federali germani. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite