Prelevare de organe la Sofia, transplantate la Iași

Publicat: 02 mai 2024, 16:33, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prelevare de organe la Sofia, transplantate la Iași
transplant organe prelevare Iași

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, a anunțat Agenția Națională de Transplant. Organele au ajuns la Iași, după ce echipa Spitalului ”Parhon” s-a deplasat cu un avion SMURD la Sofia.

Această prelevare este prima din altă ţară din acest an.

„Ieri (n.r. miercuri) a avut loc o prelevare de organe la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria. Întrucât pe teritoriul Bulgariei nu au existat primitori compatibili, acestea au fost oferite către România, pe baza protocolului de colaborare în domeniul transplantului între cele două ţări. Echipa din Spitalul Parhon s-a deplasat de urgenţă cu avion de la SMURD până la Sofia unde a efectuat prelevarea şi ulterior s-a întors la Iaşi pentru a le transplanta, noaptea trecută”, precizează Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

Potrivit sursei citate,  acest transfer de organe s-a făcut pe baza protocolului de colaborare în domeniu dintre România şi ţara vecină.
Protocolul de colaborarea prevede schimbul de organe oferă posibilitatea ca acestea să nu fie irosite atunci când nu există pacienţi compatibili într-o ţară.

Anul trecut, au avut loc patru prelevări din afara ţării, două în Bulgaria şi două în Republica Moldova, iar România a trimis un cord şi un ficat către aceste două ţări.

Până în prezent, în 2024, au fost 33 de donatori în moarte cerebrală şi peste 100 de transplanturi de organe, transmite Agenția Națională de Transplant.

Totuși, în țara noastră, numărul intervențiilor de transplant este redus, comparativ cu aproximativ 6.000 realizate în Spania.

Principalul motiv îl reprezintă  reticența aparținătorilor de a-și exprima acceptul de donare de organe în cazul pacienților aflați în moarte cerebrală.