Antena Meniu Search
x

Video România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Ungaria, Cehia și Polonia ne dau lecții de economie

România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Pentru a treia lună la rând, produsele şi serviciile s-au scumpit într-un ritm mai accelerat decât în toate statele UE. În aceste condiţii, va trebui să mai aşteptăm pentru a vedea dobânzi reduse la credite.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 17.04.2024, 20:36

Vezi și

Mâncarea, produsele nealimentare și serviciile au continuat să se scumpească în martie, însă într-un ritm mai lent. Inflaţia în România a ajuns la 6,6%. Chiar şi aşa, pentru a treia lună la rând, este cea mai mare din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

România este la mare distanţă de următoarea clasată, Croaţia, care are o inflaţie de aproape 5 la sută. 

Inflație de doar 2% în Cehia și de 3% în Polonia. Și Ungaria stă mai bine decât România la scumpiri

Ţările membre care s-au bucurat de cele mai mici scumpiri au fost Lituania, Finlanda și Danemarca, toate sub un procent.

În Cehia, inflaţia a scăzut spectaculos, în jur de două procente. În Polonia este aproape de 3 la sută, iar în Ungaria - de 3,6%, în timp ce media europeană este de 2,6%. Inflația este strâns legată de dobânzile pentru credite.

O primă scădere era aşteptată luna viitoare. Însă BNR spune acum că ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a decide prima reducere a costului creditului din ultimii trei ani. Inflaţia nu încetineşte atât de repede pe cât se prognoza, iar riscurile rămân ridicate, spune Banca Naţională. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Ungaria, Cehia și Polonia ne dau lecții de economie