SUA le-au promis huthiților să ridice blocada de la Sanaa în schimbul opririi atacurilor din Marea Roșie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cum a subliniat sursa, mesajele corespunzătoare către Houthi au fost trimise „în ultimele săptămâni”. Atacurile asupra navelor din Marea Roșie au dus la o reducere cu 66% a traficului prin Canalul Suez.

Rebel houthi. Foto: EPA-EFE
Rebel houthi. Foto: EPA-EFE

Statele Unite au transmis propuneri de pace mișcării rebele yemenite Ansar Allah (Houthis) pentru a opri atacurile lor asupra navelor din Marea Roșie, a relatat ziarul din Emirate The National, citând surse din Yemen.  În special, partea americană a promis ridicarea blocadei din orașele Sana'a și Hodeidah, ca parte a unui posibil acord.

Ca răspuns la încercările grupului yemenit de a ataca navele israeliene, Statele Unite nu au recurs numai la acțiuni militare, ci au încercat și să transmită propuneri care să-i încurajeze pe rebeli să-și oprească atacurile”, arată publicația din EAU, citând surse din cercurile politice yemenite. Potrivit informațiilor sale, în schimbul opririi atacurilor din Marea Roșie, Statele Unite s-au oferit, printre altele, „să pună capăt blocadei de la Sanaa și Hodeidah și să accelereze negocierile de pace [yemenite]”.

După cum a subliniat sursa, mesajele corespunzătoare către Houthi au fost trimise „în ultimele săptămâni”. Mesajele au fost transmise prin intermediari, „inclusiv oficiali occidentali”, autoritățile din Oman jucând un rol important.

În urma escaladării conflictului din Fâșia Gaza, mișcarea rebelă yemenită Ansar Allah a avertizat că va efectua atacuri asupra teritoriului israelian și nu va permite trecerea navelor asociate prin apele Mării Roșii și strâmtorii Bab al-Mandeb până când operațiunea în enclava palestiniană încetează. Ca răspuns la acțiunile houthiilor, autoritățile americane au anunțat formarea unei coaliții internaționale și pregătirea Operațiunii Prosperity Guardian pentru a asigura libertatea de navigație și a proteja navele în Marea Roșie. 

Recent Houthii din Yemen din mișcarea rebelă Ansar Allah au atacat navele comerciale Maersk Yorktown și MSC Veracruz, care au fost identificate ca aparținând Statelor Unite și, respectiv, Israelului. Un alt atac a fost efectuat asupra unui distrugător american în Golful Aden, spune purtătorul de cuvânt al armatei Yahya Saria.

Marina yemenită a efectuat o operațiune, lovind mai multe rachete antinavă la nava americană Maersk Yorktown din Golful Aden <...> În același timp, forțele aeriene au efectuat încă două operațiuni militare folosind un număr mare de drone, care au vizat distrugătorul american din Golful Aden, precum și nava israeliană MSC Veracruz din Oceanul Indian”, a declarat reprezentantul mișcării Yahya Saria la postul de televiziune Al Masirah, deținut de Houthi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite