Un nou termen în procesul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, era programat joi, dar vocaţii familiilor victimelor au reuşit să obţină o amânare, în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta în 24 aprilie sesizarea Inspecţiei Judiciare privind suspendarea judecătoarei din dosar. La rândul său, judecătoarea Ioana Ancuţa Popovociu a făcut o cerere de abţinere.

Vlad Pascu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou termen a fost stabilit pentru 9 mai.

Avocatul Adrian Cuculis a afirmat că dosarul a fost amânat, iar judecătoarea a formulat o cerere de abţinere.

„Cererile noastre de amânare, a mea şi a colegei mele, au fost formulate bazându-ne pe ceea ce a dispus Inspecţia Judiciară, respectiv sesizarea CSM cu privire la suspendarea doamnei judecător, motiv pentru care s-a amânat termenul de astăzi, s-a acordat un nou termen. Important este de ştiut că, dacă se va admite cererea de abţinere, întreg procesul se va lua de la zero, dacă doamna judecător va fi suspendată pe data de 24, se va relua procesul de la zero. Dacă niciuna dintre cele două variante nu se va aplica, la termenul următor vor fi audiate cele 10 sau 11 părţi civile şi vom pune concluzii pe fond. Noi aveam pregătite inclusiv astăzi încă două cereri, una de suspendare a procesului, alta de amânare. S-a admis de prima dată cererea de amânare, nu au mai fost utile celelalte două cereri. Un lucru este cert, erau vreo 120 de întrebări de adresat părţilor civile. Probabil că la ultimul termen de judecată, oricare va fi el, procesul o să înceapă la 10 şi se va termina la 22”, a afirmat avocatul.

El a fost întrebat cine judecă cererea de abţinere.

“Colegii dânsei, următorul complet care urmează după completul doamnei judecător Popoviciu”, a răspuns Adrian Cuculis.

La rândul său, apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Adrian Bendeac, a spus la ieşirea din sediul Judecătoriei Mangalia că spera ca această judecată să se finalizeze într-un termen rezonabil.

„Măsurile preventive durează destul de mult tocmai motivat de faptul că suntem încă în procedură, că nu s-a finalizat cercetarea judecătoarească şi bineînţeles că speram ca această judecată să se finalizeze într-un termen rezonabil şi pentru inculpat, şi pentru persoanele vătămate, părţile civile, pentru toată lumea. Nu cred că e ceva plăcut să vii aici şi să auzi la fiecare termen că mai sunt alte aspecte de amânare sau că sunt motive care conduc la amânarea acestei decizii”, a susținut Adrian Bendeac, citat de News.ro.

Procesul este judecat de magistratul Ancuţa Popoviciu. Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a amânat miercuri, pentru 24 aprilie, solicitarea Inspecţiei Judiciare de suspendare a acesteia din funcţie, pentru comportamentul său din timpul procesului, când a venit nepregătită şi a întrebat dacă unul dintre tinerii decedaţi se află în sala de judecată.

Ce se întâmplă dacă CSM admite propunerea Inspecției Judiciare în cazul judecătoarei Popoviciu

Potrivit avocatului familiilor victimelor, în situaţia în care pe 24 aprilie va fi admisă propunerea Inspecţiei Judiciare, practic judecătoarea care îl judecă pe Vlad Pascu nu va putea să pronunţe o hotărâre, fiind necesară repunerea cauzei pe rol şi reluarea întregii proceduri.

„Sigur că trebuie să avem în vedere şi cealaltă variantă, prin care pe data de 24 aprilie va fi respinsă această solicitare de suspendare, iar pasul următor bineînţeles că ar fi acela de pronunţare a hotărârii în limitele pe care le va aprecia judecătorul respectiv, care în momentul de faţă bineînţeles că aşteaptă o hotărâre din partea Inspecţiei Judiciare sau mai bine spus a CSM”, a mai spus Cuculis.

Protest în Piața Victoriei pentru tinerii uciși de Vlad Pascu

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei, în semn de protest față de nerezolvarea dosarului crimei de la „2 Mai”.

Evenimentul a fost organizat de asociaţia „Tânărul de azi, schimbarea de mâine”, nemulțumită de modul în care justiţia procedează în ceea ce priveşte procesul în care autorul accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi studenți bucureșteni, Vlad Pascu, este inculpat.

Tatăl lui Sebi: Nu mai am încredere nici 1% în justiția din România

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu, care se urcase drogat la volan, a declarat în cadrul podcastului „Fain&Simplu cu Mihai Morar”, că „de la procuratură, la judecător, cred că toată lumea este cumpărată” în procesul în care Pascu este judecat pentru ucidere din culpă.

„Nu mai am încredere nici 1% în justiția din România. Vreau să se audă unde trebuie și să poată cineva să ne facă dreptate. În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc. Pe Sebi nu-l mai am și nu-l mai aduce nimeni înapoi. Fac asta (n. red.: evenimentul de sâmbătă din Piața Victoriei) pentru fata mea și pentru ceilalți copii care există și sunt în viață să nu mai moară din cauza unor drogați care se urcă la volan. Eu cred că se urcă conștienți la volan, părerea mea”, a spus Valentin Olariu.

Întrebat dacă consideră că familia lui Vlad Pascu și-a folosit influența, în orice fel, de la tragedie și până acum, Valentin Olariu a răspuns că senzația lui este că toată lumea implicată în proces este cumpărată.

„Să ne aducem aminte de ce a vorbit mama lui Pascu cu el. Când a zis că a dat o groază de bani ca să îi spele rușinea. Eu cred că de la procuratură, la judecător, cred că toată lumea este cumpărată. Așa mi-a dat mie de înțeles în cele trei termene, nerezolvând nimic, doar Vlad Pascu momentan are un câștig de cauză”, a spus tatăl tânărului ucis de Vlad Pascu.

Vlad Pascu, judecat pentru ucidere din culpă

În octombrie 2023, Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.

„În sarcina inculpatului s-a reţinut că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus pe drumurile publice un autovehicul, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.I. (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului”, au transmis la acea dată procurorii.