Un fond suveran din Emiratele Arabe Unite ar putea investi 1,2 miliarde de euro în Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fond suveran din Emiratele Arabe Unite ar putea investi 1,2 miliarde de euro în Portul Constanţa, a declarat directorul Portului Constanţa Mihai Teodorescu, în urma discuțiilor purtate de oficiali români la Abu Dhabi.

Portul Constanța
Un fond suveran din Emiratele Arabe Unite ar putea investi 1,2 miliarde de euro în Portul Constanţa

Directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu, a făcut joi, la Abu Dhabi, o serie de precizări privind negocierile purtate de delegația română condusă de premierul Marcel Ciolacu cu omologii săi din Emiratele Arabe Unite.

Jurnalist: Spuneți-ne pentru ce proiecte ați bătut palma în ceea ce privește portul Constanța, în aceste zile, și la ce vă așteptați în perioada următoare?

Mihai Teodorescu (directorul Portului Constanța): Având în vedere memorandumurile semnate în 2022 de Guvernul României și memorandumul aprobat de Guvernul României pentru indicatorii (Molurilor III și IV n.r.) acesta a fost principalul proiect pe care s-a discutat astăzi, practic extinderea capacității portului Constanța cu până la 20% prin investiția în (Molurile III și IV n.r.).

Jurnalist: Care e valoarea investițiilor?

Mihai Teodorescu: Investiția minimă ar fi de peste 1,2 miliarde de euro iar investitorii fac parte dintr-un fond suveran de investiții cu o largă deschidere asupra proiectelor de infrastructură și de digitalizare din Emiratele, Arabe Abu Dhabi.

Jurnalist: Concret, ce înseamnă această creștere a capacității, în date, ce înseamnă ea, care va fi efectul?

Mihai Teodorescu: Practic portul Constanța anul trecut a avut o creștere istorică de peste 92 de milioane de tone pentru un port proiectat în acest moment la 100 de milioane de tone vom avea practic minim 120-125 de milioane de tone capacitate de operare efectivă care va reprezenta principala poartă de tranzit și de operare a mărfurilor, atât pentru Inițiativa celor Trei Mări, cât și pentru Uniunea Europeană.

Jurnalist: Când ar putea fi gata aceste investiții, aveți un calendar?

Mihai Teodorescu: Vorbim de un due-diligence, un parteneriat public-privat în care se vor stabili exact acești pași, dar investitorii, după cum și-au arătat interesul, sunt foarte determinati să lucreze cât mai rapid aceste invenstiții.

Jurnalist: Pentru concretizarea acestei investiții ce este nevoie să se mai întâmple și dacă sunt și variante în care lucrurile nu se vor mai concretiza?

Mihai Teodorescu: Practic trebuie să se concretizeze parteneriatul public-privat între acest fond de investiții și Guvernul României prin Compania Națională a Porturilor Maritime Constanța, dar totodată noi mergem în paralel pe tot ceea ce înseamnă linii de finanțare europene și surse proprii guvernamentale.

Jurnalist: Ce e nevoie pentru concretizare? Ce pași mai trebuie făcuți?

Mihai Teodorescu: Concret, trebuie efectiv să semnăm due+diligence-ul pentru tot ceea ce înseamnă calculul de investiție care va fi.

Jurnalist: /.../ acest lucru, cu semnarea?

Mihai Teodorescu: Noi suntem foarte pozitivi și credem că într-o lună, două luni de acum încolo vom avea clar și bine definită această inițiativă.

Jurnalist: /.../1,2 miliarde de euro, aceasta este investiția posibilă a emiratezilor sau și a quatarezilor, pentru că ați avut discuții și în Quatar?

Mihai Teodorescu: Încă nu știm exact cum se va împărți practic investiția. În acest moment noi suntem deschiși din absolut toate punctele de vedere, important este să se realizeze investiția în portul Constanța.

Jurnalist: Și ce se va face mai exact cu cei 1,2 miliarde de euro, adică ce schimbări vor fi în port, ce se va cumpăra, ce va fi nou?

Mihai Teodorescu: Practic noi vom avea 17 dane noi pregătite de operare, adâncimile vor porni de la 16,5 m, până la 19 m, practic cel mai mare port de la Marea Neagră va putea opera cele mai mari nave care vor tranzita Marea Neagră pentru tot ceea ce înseamnă traficul de marfă și schimbul de mărfuri, pentru tot ce înseamnă Uniunea Europeană și nu numai.

Jurnalist: Când se va realiza?

Mihai Teodorescu: Proiectul, vă dați seama că va avea mai multe faze. Nu putem să estimăm exact prima fază, pentru că depinde efectiv de valoarea investițională și de cum ne vom împărți practic în urma acordului și parteneriatului public-privat nivelul de investiție și de implicare.

Jurnalist: /.../ mai atractiv de când am intrat în spațiul Schengen?

Mihai Teodorescu: Portul Constanța este din punctul meu de vedere, având în vedere contextul geostrategic, cel mai important port și cea mai importantă poartă în Uniunea Europeană și nu numai, mai ales în contextul în care sunt problemele din Marea Roșie, sunt aceste tensiuni în Orient și nu în ultimul rând, din păcate, tragedia Războiului din Ucraina.

Jurnalist: După ce se semnează acordul, care sunt pașii următori?

Mihai Teodorescu: Practic ne apucăm efectiv de investiții.

Jurnalist: Cum e avantajat portul Constanța de această criză din Orient în ce privește comerțul, ne puteți explica?

Mihai Teodorescu: Nu aș vrea să discut și să începem în acest moment o temă de avantaj sau de dezavantaj, haideți să vedem cum vor evolua efectiv situațiile din Orient și după aceea să ne dăm cu părerea asupra tranzitului de mărfuri sau de alte situații.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite