Home » Natură » Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului

Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului

Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.04.2024

Cercetătorii de la Northwestern University din SUA au anunțat că au descoperit „un tezaur acvatic” ascuns adânc sub suprafața Pământului.

Descoperirea a fost posibilă datorită unui tip de rocă albastră care există în mantaua planetei noastre și are abilitatea unică de a capta apă în structura sa.

Anunțul oamenilor de știință contestă teoriile îndelung acceptate despre originile apei pe Pământ și sugerează că oceanele noastre ar putea avea o sursă mai „aproape de casă” decât s-a crezut până acum.

Steven Jacobsen, cercetător coordonator la Northwestern University, a explicat că acest ocean masiv din subteran a fost detectat cu ajutorul unei rețele de 2.000 de seismografe de pe întreg teritoriul Statelor Unite. Aceste instrumente au detectat unde seismice generate de la peste 500 de cutremure.

De ce nivelurile oceanelor de pe planetă au rămas stabile de-a lungul mileniilor?

Pe măsură ce trec prin Pământ, aceste unde se deplasează diferit prin rocile umede spre deosebire de cele uscate. Această diferență în viteză a fost esențială pentru identificarea prezenței unei cantități atât de vaste de apă, la mare adâncime în subteran.

Jacobsen a sugerat că acest rezervor uriaș de apă ar putea explica de ce nivelurile oceanelor de pe planetă au rămas oarecum stabile de-a lungul mileniilor, în ciuda schimbărilor geologice. Este ca și cum am fi descoperit o cantitate de rezervă de apă în podul casei despre care n-am știut niciodată, fapt ce ar putea explica de ce casa a rămas răcoroasă pe timpul verilor toride.

Marele puzzle al ciclului apei pe Pământ

Acest ocean ascuns ar putea fi piesa lipsă din marele puzzle al ciclului apei pe Pământ, cred oamenii de știință. Prezența apei adânc în mantaua Pământului, care migrează subtil printre roci, indică un ciclu de apă intern ce operează de-a lungul perioadelor geologice. Acest ciclu ar putea influența semnificativ totul de la activitatea vulcanică la plăcile tectonice.

Pe viitor, echipa de la Northwestern University are în plan să-și extindă cercetarea și să colecteze mai multe date seismice din jurul lumii. Asta ar putea confirma dacă fenomenul este izolat sau răspândit, ceea ce ar putea duce la o înțelegere revoluționară a modului în care Pământul își gestionează resursele de apă.

Un studiu despre descoperirea a fost publicat în revista Science.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu

Fundul oceanelor este „un rezervor” de plastic, arată un studiu în premieră

Gravitația planetei Marte ar influența oceanele Pământului, sugerează cercetătorii

Astronomii au găsit mai multă apă decât în oceanele Pământului într-un loc în care se formează planete

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase