Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, după ce a vorbit la telefon cu omologul său american Joe Biden, că Ucraina și SUA „au început să lucreze la un acord bilateral de securitate”, relatează AFP.

Volodimir Zelenski și Joe BidenFoto: Gripas Yuri/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Echipele noastre – Ucraina și Statele Unite – au început să lucreze la un acord bilateral de securitate”, a spus Zelenski în discursul său zilnic, asigurând, de asemenea, că Kievul și Washingtonul au făcut progrese în chestiunea livrării rachetelor americane cu rază lungă ATACMS.

În ultimele luni, Ucraina a semnat „acorduri de securitate” cu mai multe țări europene printre care Franța, Regatul Unit și Finlanda.

Aceste acorduri sunt în esență promisiuni ale acestor țări de a continua să ofere sprijin militar și financiar pe termen lung Ucrainei, pentru a face față invaziei ruse.

Camera Reprezentanților SUA a aprobat sâmbătă un nou ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care a fost blocat luni de zile din cauza luptelor politice interne de la Washington.

Joe Biden i-a promis luni lui Volodimir Zelenski că va trimite acest ajutor „rapid”, odată ce Congresul american îl va adopta definitiv, pentru a răspunde „nevoilor urgente ale Ucrainei”.

„Sunt recunoscător președintelui, echipei sale, tuturor membrilor Congresului Statelor Unite”, a repetat Zelenski în discursul său, după ce i-a mulțumit deja la telefon lui Biden pentru „sprijinul său neclintit” pentru Ucraina.