Villeroy: BCE nu poate finanța direct investițiile ecologice

0
0
Publicat:

Banca Centrală Europeană (BCE) este limitată în ceea ce privește ceea ce poate face pentru a contribui la tranziția ecologică, a declarat Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor, potrivit Bloomberg.

foto Francois Villeroy, membru al Consiliului guvernatorilor BCE
Francois Villeroy, membru al Consiliului guvernatorilor BCE

Împotrivindu-se apelurilor pentru o mai mare intervenție a autorităților monetare în combaterea schimbărilor climatice, guvernatorul Băncii Franței a declarat pentru postul de televiziune Public Senat că orice altă abordare ar putea chiar împiedica renunțarea la dependența de combustibilii fosili.

Dacă BCE ar finanța în mod direct investițiile verzi, am avea riscul de a crește inflația și costurile de finanțare, așa că probabil am face tranziția climatică și mai complicată”, a spus Villeroy.

Comentariile guvernatorului vin în contextul în care liderii politici încarcă presiunea asupra BCE pentru a face mai mult pentru climă în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Săptămâna trecută, președintele Emmanuel Macron a declarat că inflația nu ar mai trebui să fie singura țintă a BCE și a solicitat o dezbatere privind modul în care să se integreze obiectivele de creștere și de decarbonizare în mandatul băncii centrale.

La începutul lunii trecute, partidul Raliul Național al lui Marine Le Pen, care conduce în sondajele franceze pentru alegerile europene, a declarat că BCE ar trebui să reia relaxarea cantitativă pentru a finanța tranziția climatică.

Villeroy a declarat că BCE face deja mai mult decât orice altă bancă centrală în ceea ce privește tipul de obligațiuni pe care le cumpără, titlurile de valoare pe care le acceptă ca garanții și supravegherea riscurilor climatice la băncile comerciale.

BCE nu poate face totul, dar garantez că va face maximum pentru a însoți tranziția”, a spus el.

De asemenea, discutând despre starea economiei europene și despre provocările geopolitice, Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a subliniat că este nevoie de aproximativ 600 de miliarde de euro anual pentru a sprijini eforturile de atenuare a schimbărilor climatice, subliniind rolul esențial al sprijinului financiar privat pentru aceste inițiative.

Lagarde a oferit, de asemenea, informații despre starea actuală a economiei europene, despre eforturile în curs de desfășurare în cadrul cooperării economice dintre SUA și UE și despre implicațiile mai largi ale provocărilor geopolitice.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite