Accesaţi conţinutul principal

World Vision: Programul Masă Sănătoasă, implementat real în doar 36% dintre școlile beneficiare

Programul național „Masă Sănătoasă” a fost implementat real doar in 36 % dintre cele 450 de  școli beneficiare în primul semestru al acestui an școlar. Dintre acestea, peste 60% au ales să ofere sandwichuri copiilor și doar 9 % dintre școli prepară mancarea în regim propriu. Cifrele apar intr-un studiu publicat de World Vision România. Directorul executiv al organizatiei,  Mihaela Nabăr, a vorbit la RFI despre motivele  pentru care programul "Masă Sanatoasă" întarzie sa vină în multe dintre școlile din țară.    

Cantina scoalra (ilustratie)
Cantina scoalra (ilustratie) D.R
Publicitate

"Analiza pe care am făcut-o și studiul pe care l-am lansat a făcut referire la anliza celor 450 de scoli selectate in Programul național "Masă Sănatoasă" în anul școlar 2023-2024. Uitându-ne la primele 6 luni, 36% dintre cele 450 de scoli selectate implementează real programul național "Masă Sănatoasă", aproximativ o treime.  Peste o treime dintre reprezentantii unitatilor scolare ne-au spus ca și din comoditate instituțională, si că li se pare foarte birocratic acest proces de contractare a tuturor serviciilor sunt atât de multe întarzieri. O alta cauza pentru care doar 36% dintre scoli implementează acest program este infrastructura. Ei spun ca nu au o infrastructură adecvata care să permită servirea unei mese calde deși școlile au fost selectate pentru a participa la program. Un alt procent de școli spun că nu sunt furnizori de catering in comunitate și nu gasesc ori găsesc foarte greu furnuzori de servicii masă caldă iar asta completeaza procentul de 9% dintre școli care oferă in regim propriu această masă caldă. Asadar, dintre cele 36 %, doar 9 %dintre școli au masa caldă în regim propriu, majoritatea mergând pe servicii de tip catering, pe care le consider extrem de dificil de atras și menținut și monitorizat, și peste o treime nu au servicii de tip catering, ci mai degrabă recurg la pachete alimentare, respectiv la sandwichuri, care sandwichuri, din păcate, nu au niciun fel de legătură cu masa sănătoasă, așa cum este denumirea programului, pentru că nu se ține cont de niciun fel de valoare nutrițională în momentul în care sunt incluse aceste sandwichuri în meniurile copiilor. " spune Mihaela Nabăr.

 

Rep: A ajutat în vreun fel acest program în școlile în care a fost implementat, la scăderea ratei de abandon școlar? 

 

Mihaela Nabăr: "Sigur că da, a ajutat foarte mult și acest lucru este declarat și de către părinții copiilor care au făcut parte din acest studiu, și care au răspuns întrebărilor noastre. Sunt 400 de părinți. Mai mult de atât, dacă ne uităm la directorii de școli sau personalul din școli, și ei recunosc importanța acestui program și a mesei calde în școli. Dar cu toate acestea, 77% dintre școli ne spun că au un grad ridicat de dificultate, pentru că, din nefericire, în momentul în care programul a început, el nu a fost precedat de o pregătire a unităților școlare, astfel încât să poată să ofere masă caldă copiilor în spații adecvate sau nu a existat o estimare reală a capacității la nivel local pentru a identifica firme specializate. Deci, practic, da, sunt foarte multe dintre unitățile școlare care ne spun că programul este unul bun. Mai mult de atât, dacă ne uităm la frecvența școlară și la cum s-a îmbunătățit, 64% dintre reprezentanții școlilor incluse în procesul de evaluare ne spun că frecvența școlară a copiilor s a îmbunătățit după introducerea acestui program. Dacă ne uităm, spre exemplu, la rezultatele pe care le avem noi în programul "Pâine și mâine", care este un program de masă caldă, combinat cu activități educaționale și cu pregătire și suport educațional pentru copii, ceea ce am constatat noi este că în acest moment, peste jumătate dintre școlile noastre au prezență școlară de 99%. O treime 100%. Mai mult decât dacă ar fi să ne uităm la rezultatele școlare ale unui program de tip masă sănătoasă, bine implementat, completat cu activități educaționale, vedem și îmbunătățiri educaționale, respectiv 82% dintre copiii noștri și au îmbunătățit rezultatele la română și 85 la sută la matematică, deci este clar că rezultatele sunt unele foarte bune ale implementării acestui program. Mai mult de atât, dacă ar fi să ne uităm la părinți, ei susțin continuarea și chiar extinderea acestui program, cu atât mai mult cu cât datele studiului nostru ne spun că pentru 22% dintre copiii participanți la programul național de masă sănătoasă iau prima și singura masă din zi cu acest program, iar pentru 49% dintre copii este masa principală din ziua respectivă. 

 

Rep: În cât timp credeți că ar putea fi pregătite școlile pentru a acorda copiilor aceste mese și cu ce bani s ar putea realiza aceste schimbări logistice ale instituțiilor de învățământ? 

 

Mihaela Nabăr: "Este o întrebare foarte bună și aș porni de la ultima mențiunea dumneavoastră, respectiv costul alocat. În acest moment știm foarte bine că avem un cost de 15 lei pe copil alocați pentru această masă sănătoasă. Dacă ne uităm la ceea ce ne spun părinții, 77% dintre ei ne spun că suma respectivă nu este suficientă. Profesorii ne spun în proporție de 36% că această sumă nu este suficientă. Iată că un prim pas ar fi acela de a investi în primul rând în creșterea investiției, practic a costului alocat mesei sănătoase. Și lucrul acesta se poate întâmpla destul de repede, dacă ținem cont de faptul că s-au făcut foarte multe economii datorită neimplementării programului. Răspunzând la întrebarea dumneavoastră referitoare la cât ne-ar lua să pregătim școlile, din experiența World Vision România, un semestru. Deci practic noi am lucrat cu școlile în programul nostru, "Pâine și mâine", care la fel, adresează activități educaționale și masă caldă. Am lucrat cu școlile pentru a le face să înțeleagă mai bine și a le crește capacitatea în ceea ce privește, spre exemplu, infrastructura de servicii suport, ce înseamnă achiziții? Ce înseamnă o analiză a cateringului din comunitate sau din zona din care face parte comunitatea? Ce înseamnă să respecți o procedură de achiziții? Ce înseamnă să respecți normele nutriționale pe vârstele copiilor? Deci, practic, în 6 luni de zile noi am putut să capacitățăm aceste școli, iar în cele șase luni de zile nu înseamnă că am blocat programul și apoi am început. Am stat lângă aceste școli, lângă profesori, lângă autoritățile locale și am învățat în timp ce am implementat programul, pentru că fiecare lună pe care o pierdem crezând că facem lucruri care să ne crească capacitatea, dar fără să facem real, ne impactează foarte mult viețile copiilor. Iar în cazul acesta nu este vorba doar despre educație, este vorba și despre sănătatea copiilor noștri"

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Distribuiţi :
Pagina nu a fost găsită

Conținutul pe care încercaţi să-l accesaţi nu există sau nu mai este disponibil.