Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European, că a auzit că "sunt unele zone unde nu s-a înțeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în spațiul Air Schengen".

"În ce privește Air Schengen, da, am auzit că sunt unele zone unde nu s-a înțeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în spațiul Air Schengen. Voi avea o discuție foarte serioasă cu ministerele care trebuie să se ocupe de aceste chestiuni și să găsim soluții rapide, sigur, pe cale diplomatică", a spus Iohannis, întrebat dacă a fost informat în legătură cu o serie de disfuncționalități care au apărut în Air Schengen,.

Românii sunt controlați în continuare pe aeroporturile Europei, deși de pe 31 martie am intrat în "Air Schengen", susținea, la începutul lunii aprilie, eurodeputatul USR Vlad Gheorghe.

El acuză că "discriminarea continuă, chiar dacă România este în Schengen" și spune că va transmite plângeri oficiale Comisiei Europene și aeroporturilor din statele membre unde românilor încă li se controlează pașapoartele.

"Este un abuz clar din partea autorităților naționale respective, nu se poate să fie controale prin sondaj fix la avioanele românești, iar control prin sondaj nu înseamnă că verifici toate documentele pentru fiecare dintre cei care călătoresc dinspre România. Am fost personal verificat la aterizarea în Paris, ieri, pe 1 aprilie, fără să primesc vreo explicație. Am primit numeroase mesaje de la cetățeni români verificați în mod similar pe aeroporturile din Amsterdam și Munchen. Repet, nu prin sondaj, nu aleatoriu, ci în mod evident organizat un punct de verificare documente de către poliția de frontieră la coborârea din avioanele care zburau dinspre România", a scris Gheorghe pe pagina lui de Facebook.

Europarlamentarul afirmă că "bâlbâiala polițiștilor interpelați de către mine pe aeroportul din Paris confirmă că nu a existat vreo acțiune de control de rutină".

"La insistențele mele au încercat să spună că vor verifica și alte destinații, nu doar pe cele românești, însă în tot aeroportul, pe terminalul Schengen nu am întâlnit un alt punct similar, iar agenții respectivi nu s-au deplasat către o altă poartă de la un zbor din altă țară europeană, schimbându-și povestea - ”mergem, dar mai târziu, nu știm unde, ni se transmite de către superiori, așteptăm”. Culmea, așteptau controlând fiecare cetățean european care cobora din avionul de la București, o pură coincidență, desigur", a adăugat acesta.

De asemenea, acesta a mai explicat că o să sesizeze situația și Guvernului și este curios să vadă "cum își apără cetățenii evident discriminați miniștrii Predoiu, Gorghiu și Odobescu, care este poziția ambasadelor României din țările respective și ce măsuri au de gând să ia să prevină astfel de abuzuri".â

"Altfel, sunt primii la lăudat cu firimiturile astea de Schengen acceptate în mod rușinos după mai mult de 12 ani de când îndeplinim toate condițiile cerute. Poate binevoiește și președintele Iohannis să se pronunțe asupra încălcării drepturilor românilor, acum că-n România e cod de vânt și la golf s-ar duce degeaba, iar zăpadă bună de schi nu mai este. Nu mai zic de solicitarea despăgubirilor de miliarde de euro anual din partea Austriei, că deh, prietenul Nehammer, coleg în EPP cu Iohannis, Ciucă și compania nu poate fi deranjat pentru mizilicuri de-astea care privesc România și pe români", a conchis Vlad Gheorghe.

Și europarlamentarul PMP Eugen Tomac a afirmat pe 8 aprilie că a ajuns la Viena cu avionul, unde a fost "supus în mod abuziv și discriminatoriu unui proces de verificare de către poliția lui Karner".